– Äventyrsguidekursen öppnade dörren till massor av jobb.

  • Lisa Carlson, som jobbar som hundspannsguide i Sälen, kelar med två hundar i snön.
    1 av 5

    Lisa arbetar i Sälen som hundspannsguide. Här pausar hon med två av slädhundarna. Foto: Leo Berndtson.

  • Lisa och resten av äventyrsguiderna på väg ut på en av sina första paddlingsturer tillsammans..
    2 av 5

    Lisa och de övriga äventyrsguiderna på väg ut på en av de första längre kanotturerna tillsammans. Tre dagars paddling med övernattningar.

  • Dressintur i skogen.
    3 av 5

    Ute på dressintur. Foto: Lisa Carlson.

  • Ute på slädtur med hundarna.
    4 av 5

    En arbetsdag som hundspannsguide i Sälen. Foto: Lisa Carlson.

  • Tältning i snön med äventyrsguiderna.
    5 av 5

    Skidutfärd och tältning i snön under äventyrsguideutbildningen. Foto: Lisa Carlson.

  • Lisa Carlson, som jobbar som hundspannsguide i Sälen, kelar med två hundar i snön.
  • Lisa och resten av äventyrsguiderna på väg ut på en av sina första paddlingsturer tillsammans..
  • Dressintur i skogen.
  • Ute på slädtur med hundarna.
  • Tältning i snön med äventyrsguiderna.

Lisa Carlson från Dalarna kände att hon ville prova något annat i livet. Hon bestämde sig för att prova på Dalslands folkhögskolas äventyrsguideutbildning – och det beslutet har hon inte ångrat. – Utbildningen har öppnat så många nya dörrar, berättar Lisa.

Sedan utbildningen slutade har Lisa arbetat med flera olika saker inom friluftsbranschen. I somras var hon kanotguide i Norge och nu är hon hundspannsguide i Sälen. Båda jobben fick Lisa genom kontakter som knöts under studietiden.

– Knut som jag paddlade med i Norge var gästlärare på äventyrsguideutbildningen, så jag fick jobb genom honom. Arbetet med hundarna fick jag genom att jag gjorde praktik här.

Lisa trivs väldigt bra med den nya livsstilen och känner att den är hundra procent rätt.

–  Jag får verkligen nypa mig i armen när jag tänker på att jag får betalt för det här. Arbetet här kan vara både psykiskt och fysiskt krävande, men jag har det samtidigt så otroligt bra. Även på fritiden mår jag väldigt mycket bättre.

Friluftsfrämjandet-inspiratör inom forspaddling och kanot

Lisa är numera även PINK-inspiratör inom forspaddling och kanot för Friluftsfrämjandet. Initiativet PINK är till för att få fler tjejer att upptäcka friluftsliv och komma ut i naturen. Intresset för paddling väcktes under äventyrsguideutbildningen.

– Jag hade aldrig paddlat innan och är verkligen jätteglad att jag upptäckt det här intresset. I samband med utbildningen tog jag cert för att vara ledare när man paddlar kanadensare. Min certifierare Matt rekommenderade mig när Friluftsfrämjandet började med Friluftsliv PINK. Det är kul att vara med och visa att man kan börja paddla även lite senare i livet.

Telefonsamtalet gjorde att Lisa fastnade för Färgelanda

Innan Lisa sökte till utbildningen så hade hon arbetat ganska länge som butikschef. När pandemin kom fick hon tid att reflektera över livet och kände att det var dags att prova på något nytt. Hon sökte till flera olika äventyrsguideutbildningar.

– Det var ett telefonsamtal med rektorn som gjorde att jag fastnade för Färgelanda, berättar Lisa. Jag fick helt enkelt en så bra känsla av skolan. När jag sedan fick ett mejl som berättade att jag hade kommit in tänkte jag ”klart jag ska prova”.

– Jag har börjat våga massor.

Att testa nya saker har tidigare inte varit en självklar del av Lisas personlighet. Hon beskriver själv att hon hade ett stort behov av trygghet och att ha kontroll.

– Jag levde i en ganska inrutad tillvaro och provade inte så mycket nytt. Nu har jag blivit helt tvärtom. Jag har gått från att vara ganska rädd och tacka nej till nya saker till att våga massor. Och det är så skönt när man släppt den spärren.

Förändringen kom inte direkt, utan det kom smygande under tiden på utbildningen. De första veckorna av kursen var tuffa på grund av alla nya situationer.

 – Jag blev överraskad över att vi hade så mycket reflektion i anslutning till de praktiska övningarna. Just att se folk i ögonen och verkligen prata med dem. Jag minns hur andra diskuterade och skrattade medan jag kände mig stel som en pinne, berättar Lisa.

– Äventyrsguidekursen har fått mig att våga bli den jag vill vara.

Lisa berättar även att kursens lärare inte körde på de allra tuffaste övningarna direkt. Utmaningarna byggdes istället på efter hand. Efter ett tag upptäckte Lisa att hon hade blivit tryggare som människa och att hon utöver friluftskunskaperna fått verktyg för att både lyckas och misslyckas.

– En bit in i utbildningen så fick jag en aha-upplevelse och sa till Bobo (smeknamnet på Nils, en av kurslärarna) och bara sa att ”det var hit att du ville att jag skulle nå, va?”. Han bara flinade till svar. Utbildningen har fått mig att våga bli den jag vill vara.

Att uppleva alla utfärder tillsammans gav också en väldigt sammansvetsad klass. Lisa berättar att många även brukade ge sig ut på egna äventyr på fritiden.

– Att vara omgiven av likasinnade är verkligen så kul. Jag har fått vänner för livet. På ett lov drog vi iväg och paddlade en vecka på Orust. Ens sociala kran öppnas verkligen.

Hade inte förstått hur många dörrar som skulle öppnas

Lisa kommer att vara kvar med hundarna i Sälen i några månader till. I sommar står mer friluftsliv på agendan.

– Jag kommer jobba med paddling i Norge igen och har även börjat arbeta med forsränning i min hemkommun. Sedan vill jag ta ytterligare några cert inom forspaddling och självklart syssla med andra friluftsaktiviteter som mountainbike och vandring.

På frågan om hon har några avslutande ord så svarar Lisa:

– Jag hade nog inte förstått hur många nya dörrar som skulle öppnas. Man får så mycket kontakter på utbildningen. Det finns så många möjligheter och så många saker att jobba med. Mitt liv har verkligen ändrats totalt.