Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Äventyrsguide

Skrattande äventyrsguider i kanot.

En ettårig yrkesutbildning för dig som vill arbeta med att guida människor på äventyr i naturen.

Helfart, 1 år, Färgelanda, Start 23 augusti 2021

Ansökan

Ansökan har stängt. Välkommen att söka igen nästa år!

Kursbeskrivning

Yrkesutbildningen Äventyrsguide på Dalslands folkhögskola i Färgelanda vänder sig till dig som vill arbeta med människor utomhus. Ditt uppdrag blir att förmedla upplevelser till besökare och gäster i den svenska naturen och kulturlandskapet. Framtida arbetsgivare kan vara eventföretag, höghöjdsbanor, kanotcentraler, guidefirmor, friluftsbutiker, researrangörer, klättergym och andra företag som är inriktade mot äventyrsturism.

Besöksnäringen är en växande bransch, och för dig som drömmer om att starta eget företag kan utbildningen vara en riktigt bra start. Du kommer att få en bred guide- och friluftsutbildning där du får verktygen du behöver för att arbeta professionellt med människor. Du utbildas i allt från grundläggande friluftsteknik som klädsel, matlagning ute, eldning och lägerbygge, till entreprenörskap och natur- och kulturhistoria. Du kommer att lära dig att planera och förbereda arrangemang och guidningar, hantera grupper och stå för ett gott värdskap.

En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen och under året kommer du att tillbringa många kvällar vid lägereldar och åtskilliga nätter i tält. Du kommer helt enkelt att samla på dig den friluftsvana som krävs för att kunna arbeta som ”outdoor professional”. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om kursens innehåll och vad du kan jobba med i framtiden. 

Turism är en framtidsbransch och att människan mår bättre av upplevelser i naturen får stöd av forskare.

Länk till pdf med mer information om kursen

Här kan du ladda ner kursbeskrivningen

Detaljerad kursbeskrivning

Obligatorisk digital träff för alla sökande 19 maj

19 maj klockan 16.15-17.30 kommer vi att ha en obligatorisk digital träff för alla som sökt Äventyrsguide.

Vi berättar mer om skolan, kursen och boendemöljigheter och du får möjlighet att ställa frågor.

Du får träffa:

  • Nils Gustafsson, kursansvarig lärare
  • Mona Karlén, internatföreståndare
  • Charlotte Day, biträdande rektor

Du kommer dessutom att bli kallad till personlig intervju, också digitalt, med någon av ovanstående personer.

Ansluta till mötet

Mötet äger rum på plattformen Microsoft Teams. Om du ansluter via dator så räcker det att klicka på länken nedan för att gå in i mötet. Du som ansluter via mobil behöver ladda ner appen Microsoft Teams (erbjudan om att göra detta dyker upp när du trycker på knappen nedan).

Länk till digital träff 

Efter kursen

Du ska efter kursen ha förmåga att professionellt förmedla upplevelser av magi och äventyr till gäster och besökare i den svenska naturen och det svenska kulturlandskapet. Du utbildas inom guidning, vandring, paddling, mountainbike, klättring och mycket mera!

Kursen ger även kunskap om förutsättningarna för besöksnäringen, regelverk som styr och hur du kan leva på att jobba med turism. Du får ett nätverk av kontakter, vi genomför kursen i samverkan med de ledande företagen, främst i Dalsland, Bohuslän och Värmland.

Två personer som paddlar bort från fotografen.

Äventyrsguide på Instagram

Vill du följa äventyrsguidernas vardag med vandring, paddling, MTB, klättring och skidåkning? Här kan du kika in på deras Instagramkonto.

Läsårstider

2021-2022:
Hösttermin: 30 augusti 2021–17 december 2021
Vårtermin: 3 januari 2022–3 juni 2022

OBS! Deltagarna på kursen Äventyrsguide startar höstterminen 23 augusti.

 

Kursansvarig

Nils Gustafsson, kursansvarig äventyrsguide

Nils Gustafsson
Mejl: nils.gustafsson@vgregion.se

CSN

Kursen är berättigad till studiemedel på eftergymnasial nivå från och med hösten det år som du fyller 20 år.

Förkunskapskrav och antagningskriterier

Förkunskapskrav: Grundläggande krav är allmän behörighet motsvarande svenskt gymnasium, med engelska 5 och svenska 2 eller sva 2.  För att klara av utbildningen måste sökanden ha god fysik, vara fullt frisk, simkunnig och utan skador eller åkommor som påverkar deltagandet i utbildningens moment. Utbildningen är fysiskt krävande och kan även upplevas som mentalt utmanande. Exempelvis ingår långa vandringar med tung packning i obanad terräng, isvaksbad och klippklättring.

 Ladda ner antagningskriterier

Serviceavgift Äventyrsguide

3400 kr/termin för internatboende

3700 kr/termin för externatare

Detta ingår: Kostnader i samband med utfärder, t.ex. transporter och hyra av viss utrustning. Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, visst studiematerial samt tillgång till bibliotek, gym, bastu och idrottshall. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och ditt skrivmaterial.

Citat från deltagare

"Äventyrsguideutbildningen har överträffat alla mina förväntningar med hundratals replängder (för att låta nördig)! Med väldigt kunniga och inspirerande lärare har vi alla på individnivå fått möjlighet till utmaning och att växa som personer. Jag tar med mig väldigt många hårda kunskaper men mer oväntat också massa mjuka kunskaper från min tid på utbildningen. Jag tar med mig 13 vänskaper från klassen som varit min familj under ett års tid. Slutligen tar jag också med mig enormt många oförglömliga minnen och inte minst erfarenheter!

Jag kan inte i ord beskriva hur mycket jag rekommenderar alla intresserade att söka till äventyrsgyideutbildningen på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda! GÖR DET!!"

- Emma

Hur ansöker jag till Äventyrsguide?

Ansökningsknapparna skickar dig vidare till SchoolSoft där du kan skapa ett konto/logga in och söka kursen du vill gå. Du kommer att behöva bifoga ett personligt brev samt eventuellt betyg (betyget kan kompletteras senare om du fortfarande studerar).

I det personliga brevet beskriver du vem du är och varför du vill studera till äventyrsguide. Det är också viktigt att du beskriver dina eventuella erfarenheter av ledarskap och friluftsliv. Ange om du har vana av att guida, undervisa eller på annat sätt arbeta med människor. Om du exempelvis paddlar eller klättrar så beskriv på vilken nivå och i vilket sammanhang. Ange också vilka kurser du eventuellt har gått. Beskriv även om du har vana av allmänt friluftsliv, exempelvis övernattningar i tält/vindskydd, matlagning på stormkök och så vidare.

Kom ihåg dina användaruppgifter i SchoolSoft så att du kan gå tillbaka och tacka ja eller nej om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Ansök senast 15 maj!

Senast uppdaterad: 2021-05-18 09:17