Äventyrsguide

Två deltagare med klätterutrustning uppe på en klippa.

Ansök till Äventyrsguide

Varmt välkommen att ansöka via portalen SchoolSoft. Tänk på att bifoga relevanta betyg och intyg. Vi behöver din ansökan senast 15 april. Observera att vi har löpande antagning till en del av kursplatserna.

En ettårig yrkesutbildning för dig som vill arbeta med att guida människor på äventyr i naturen.

Helfart, 1 år, Färgelanda, start 19 augusti 2024

Kursbeskrivning

Yrkesutbildningen Äventyrsguide på Dalslands folkhögskola i Färgelanda vänder sig till dig som vill arbeta med människor utomhus. Ditt uppdrag blir att förmedla upplevelser till besökare och gäster i den svenska naturen och kulturlandskapet. Framtida arbetsgivare kan vara guidefirmor, eventföretag, kanotcentraler, researrangörer och andra företag och organisationer som är inriktade mot upplevelseturism, friluftsliv och äventyrsaktiviteter.

Besöksnäringen är en växande bransch, och för dig som drömmer om att starta eget företag kan utbildningen vara en bra start. Du kommer att få en bred guide- och friluftsutbildning där du får verktygen du behöver för att arbeta professionellt med människor. Du utbildas i grundläggande friluftsteknik i skogsmiljö, men också i mer krävande miljöer på vinterfjället då du lär dig bo i snö på långa skidturer.  Du kommer att lära dig att planera och förbereda arrangemang och guidningar, hantera grupper och stå för ett gott värdskap.

En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen och under året kommer du att tillbringa många kvällar vid lägereldar och åtskilliga nätter i tält. Du kommer helt enkelt att samla på dig den friluftsvana som krävs för att kunna arbeta som ”outdoor professional”. Under året får du möjlighet att fördjupa dig inom en aktivitet, exempelvis paddling eller klättring. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om fördjupningarna och kursens övriga innehåll.

Länk till pdf med mer information om kursen

Kursbeskrivning

Många nätter ute på tur – här kan du se en exempellista över utfärder

Paddling i morgondimma

Paddling i morgondimma. Foto: Knut Egil Bekkevold.

Efter kursen

Du ska efter kursen ha förmåga att professionellt förmedla upplevelser av magi och äventyr till gäster och besökare i den svenska naturen och kulturlandskapet. Du utbildas inom guidning, vandring, paddling, mountainbike, klättring och mycket mera!

Kursen ger även kunskap om förutsättningarna för besöksnäringen, regelverk som styr och hur du kan leva på att jobba med turism. Du får ett nätverk av kontakter, vi genomför kursen i samverkan med flera företag, både i närområdet och i andra delar av landet.

Kursansvarig

Nils Gustafsson paddlar kanadensare.

Nils Gustafsson
Mejl:
nils.gustafsson@vgregion.se

Citat från deltagare

"Äventyrsguideutbildningen har överträffat alla mina förväntningar med hundratals replängder (för att låta nördig)! Med väldigt kunniga och inspirerande lärare har vi alla på individnivå fått möjlighet till utmaning och att växa som personer. Jag tar med mig väldigt många hårda kunskaper men mer oväntat också massa mjuka kunskaper från min tid på utbildningen. Jag tar med mig 13 vänskaper från klassen som varit min familj under ett års tid. Slutligen tar jag också med mig enormt många oförglömliga minnen och inte minst erfarenheter!

Jag kan inte i ord beskriva hur mycket jag rekommenderar alla intresserade att söka till äventyrsgyideutbildningen på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda! GÖR DET!!"

- Emma

Förkunskapskrav och antagningskriterier

Förkunskapskrav: Grundläggande krav är allmän behörighet motsvarande svenskt gymnasium, med engelska 5 och svenska 2 eller sva 2.  För att klara av utbildningen bör sökanden ha god fysik, vara fullt frisk, simkunnig och utan skador eller åkommor som påverkar deltagandet i utbildningens moment. Utbildningen är fysiskt krävande och kan även upplevas som mentalt utmanande. Exempelvis ingår långa vandringar med tung packning i obanad terräng, isvaksbad och klippklättring.

 Ladda ner särskilda antagningskriterier för äventyrsguide

VGR folkhögskolors allmänna principer för antagning

Två personer som paddlar bort från fotografen.

Äventyrsguide på Instagram

Vill du följa äventyrsguidernas vardag med vandring, paddling, MTB, klättring och skidåkning? Här kan du kika in på deras Instagramkonto.

CSN

Kursen är berättigad till studiemedel på eftergymnasial nivå från och med hösten det år som du fyller 20 år.

Några av internathusen i Färgelanda: gula hus i trä med tegeltak.

Internatet i Färgelanda

Du som studerar i Färgelanda har möjlighet att bo på vårt mysiga internat. Frukost och lunch på vardagar under skolterminerna ingår i internatkostnaden.

Terminstider

2022-2023:
Hösttermin: 24 augusti 2022–20 december 2022
(Äventyrsguiderna startar 22 augusti).
Vårtermin: 9 januari 2023–2 juni 2023

2023-2024:
Hösttermin: 21 augusti 2023–22 december 2023
Vårtermin: 8 januari 2024–31 maj 2024

Serviceavgift Äventyrsguide

Serviceavgift till och med vårterminen 2024

4 500 kr/termin

Serviceavgift från och med höstterminen 2024

4 800 kr/termin

Detta ingår

Kostnader i samband med utfärder, t.ex. transporter och hyra av viss utrustning. Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring och visst studiematerial. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och ditt skrivmaterial. För Äventyrsguide ingår ett stort antal resor, fleecejacka, boende under skidvecka, lån av friluftsutrustning m.m. Läs mer i informationsdokumentet om Äventyrsguide.