Ansök till Äventyrsguide
Sista ansökningsdatum är 15 april (men vi har löpande antagning till en del av kursplatserna). Efter 15 april sker antagning löpande tills kursen är fylld.
En ettårig yrkesutbildning för dig som vill arbeta med att guida människor på äventyr i naturen.
Yrkesutbildningen Äventyrsguide på Dalslands folkhögskola i Färgelanda vänder sig till dig som vill arbeta med människor utomhus. Ditt uppdrag blir att förmedla upplevelser till besökare och gäster i den svenska naturen och kulturlandskapet. Framtida arbetsgivare kan vara guidefirmor, eventföretag, kanotcentraler, researrangörer och andra företag och organisationer som är inriktade mot upplevelseturism, friluftsliv och äventyrsaktiviteter.
Besöksnäringen är en växande bransch, och för dig som drömmer om att starta eget företag kan utbildningen vara en bra start. Du kommer att få en bred guide- och friluftsutbildning där du får verktygen du behöver för att arbeta professionellt med människor. Du utbildas i grundläggande friluftsteknik i skogsmiljö, men också i mer krävande miljöer på vinterfjället. Du kommer att lära dig att planera och förbereda arrangemang och guidningar, hantera grupper och stå för ett gott värdskap.
En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen och under året kommer du att tillbringa många kvällar vid lägereldar och åtskilliga nätter utomhus. Året kommer att anpassas efter förutsättningar såsom deltagarnas intresse och kunskaper, trender inom branschen och väderförhållanden för att skapa ett så givande och roligt år som möjligt. Under året kommer du att skapa en trygg bas att stå på för att kunna jobba på ett professionellt sätt inom branschen. Du kommer även få möjlighet att fördjupa dig inom en aktivitet, exempelvis paddling eller klättring. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om fördjupningarna och kursens övriga innehåll.
Länk till pdf med mer information om kursen
Många nätter ute på tur – här kan du se en exempellista över utfärder
Efter kursen
Du ska efter kursen ha förmåga att professionellt förmedla naturupplevelser och äventyr till gäster och besökare i den svenska naturen och kulturlandskapet. Du utbildas inom guidning, vandring, paddling, mountainbike, klättring och mycket mera!
Kursen ger även kunskap om besöksnäringen, regelverk som styr och hur du kan jobba med turism. Du får ett nätverk av kontakter, vi genomför kursen i samverkan med flera företag, både i närområdet och i andra delar av landet. Under utbildningen genomförs även praktik där du själv kan välja den plats inom branschen som tilltalar ditt intresse.
Kursansvarig: Nils Gustafsson
Mejl: nils.gustafsson@vgregion.se
"Äventyrsguideutbildningen har överträffat alla mina förväntningar med hundratals replängder (för att låta nördig)! Med väldigt kunniga och inspirerande lärare har vi alla på individnivå fått möjlighet till utmaning och att växa som personer. Jag tar med mig väldigt många hårda kunskaper men mer oväntat också massa mjuka kunskaper från min tid på utbildningen. Jag tar med mig 13 vänskaper från klassen som varit min familj under ett års tid. Slutligen tar jag också med mig enormt många oförglömliga minnen och inte minst erfarenheter!
Jag kan inte i ord beskriva hur mycket jag rekommenderar alla intresserade att söka till äventyrsgyideutbildningen på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda! GÖR DET!!"
- Emma
Förkunskapskrav:
Grundläggande krav är allmän behörighet motsvarande svenskt gymnasium, med engelska 5 och svenska 2 eller sva 2. För att klara av utbildningen bör sökanden ha god fysik, vara fullt frisk, simkunnig och utan skador eller åkommor som påverkar deltagandet i utbildningens moment. Utbildningen kan upplevas både fysiskt krävande och mentalt utmanande beroende på vilken förkunskap man har. Exempelvis kan moment som långa vandringar med tung packning i obanad terräng, isvaksbad och klippklättring ingå.
Kursen är berättigad till studiemedel på eftergymnasial nivå från och med hösten det år som du fyller 20 år.
2025-2026:
Hösttermin: 18 augusti 2025–22 december 2025
Vårtermin: 7 januari 2026–5 juni 2026
4 900 kr/termin
De flesta transportkostnader i samband med utfärder och resor, lån av gemensam friluftsutrustning och viss individuell friluftsutrustning, fleecejacka och värmetålig vattenflaska med profiltryck, förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring och visst studiematerial.
Du står själv för kurslitteratur, skrivmaterial och personlig friluftsutrustning.
Läs mer i informationsdokumentet om Äventyrsguide.