Det goda livet – att bo och verka på landsbygden

En person som skördar majs.

Ansök till Det goda livet

Vi behöver din ansökan senast 15 april (men vi antar löpande till en del av kursplatserna). Efter sista ansökningsdatum sker antagning löpande tills kursen är fylld.

Funderar du på att ställa om ditt liv och flytta ut på landet? Har du drömt om att bedriva småskalig odling? Vill du fördjupa dig i frågor om självhushållning, prova biodling eller lära dig om djurhållning? Kanske förverkliga en dröm om att göra något annat eller bara byta till ett mer hållbart liv för dig? Kanske starta en sidoverksamhet på landsbygden och gå ner i tjänst i ditt ordinarie arbete? Har du länge funderat på allt praktiskt det skulle innebära och undrar hur man egentligen går till väga?

Kursbeskrivning

Du kanske också funderar på frågor som: Vad innebär omställning till en hållbar framtid, ekonomiskt, socialt och miljömässigt? Vad handlar det om på samhällsnivå och på individnivå? Hur lever vi idag och vilka konsekvenser har det haft och kommer det att få?

Dessa och många andra frågor får du möjligheten att fördjupa dig i på denna ettåriga folkhögskolekurs. Samtidigt får du en chans att fundera över hur du vill leva ditt liv i framtiden tillsammans med andra som bär på liknande tankar.

Det goda livet kommer inte bara hittas och finnas. Det kräver en plan, engagemang och uthållighet. Det är en konst att bygga en sund ekonomi med minsta möjliga ekologiska fotavtryck i nuläget, att hitta balansen i att interagera med samhällets förväntningar samtidigt som man skapar sig ett självständigt och oberoende liv. Att leva ”det goda livet” innebär att vara beredd på oväntade situationer i hållbar harmoni med sin omgivning och sig själv; symboliskt uttryckt att kunna skapa tak över huvudet och se till att det finns mat på tallriken så att man håller sig frisk och glad. Det goda livet krävs att vara öppen för att våga lära sig nya (och) gamla saker, individuellt och tillsammans.

Dalslands folkhögskola har en koppling till ”Hitta hem i Dalsland”; en satsning för att stärka Dalslands attraktivitet som en plats att leva, bo och verka på. I Dalsland finns de beståndsdelar som många efterfrågar idag, ett rikare och i många fall lugnare liv med både natur och kultur alldeles runt hörnet.  Vi kan hjälpa dig att komma igång med din omställningsresa till Det Goda Livet med fokus på Dalsland.

Från år till år kan utbildningen se lite olika ut. Det skapar möjligheter och chanser för dig som deltagare att påverka din utbildning beroende på gruppens intresse, tillgång till resurser, samarbete med externa parter och trender i samhället. Tillsammans ökar vi vår kunskap om de globala målen som FN ställt sig bakom i Agenda 2030. Kursen ger dig såväl praktisk som teoretisk kunskap för att leva ett hållbart liv på landsbygden. 

Exempel på kursinnehåll, (kan variera från år till år beroende på deltagarnas önskemål, kunskaper, och yttre resurser)

  • Självhushållning av tjänster och varor i ett lokalekonomiskt perspektiv.
  • Inspiration till småskaligt entreprenörskap, starta eget företag.
  • Hållbart natur- och skogsbruk, vård av mark, träd och buskar, till exempel slå med lie, småskaligt sågverk, skogsarbete med muskelkraft: brukshästar och motorsåg, svedja, förebygga skogsbrand.
  • Sjön, havet, våtmark, skogen och jorden som hållbar resurs, till exempel lär dig överleva med naturens förutsättningar, mentalt & fysik beredskap, hantering av ovanliga situationer, lär dig ”första hjälpen”.
  • Olika metoder av småskalig odling, till exempel permakultur, regenerativt jordbruk, skogsträdgården
  • Smart mathållning, till exempel torkning, förvaring och lagring, kunskap om jordkällare.
  • Etisk djurhållning från uppfödning till tallriken, biodling & biprodukter.
  • Skaffa boende, torp/gård på landet, till exempel tips & tricks för en bra affär. 
  • Grundläggande förståelse av byggnadskonstruktion och byggnadsvård. 
  • Hållbar renovering, timring och återbruk, till exempel lerklining
  • olika typ av hantverk till exempel näverslöjd, redskapsvård smida, tvåltillverkning
  • Alternativa energikällor från till exempel sol, vind, vatten och jorden.
  • Praktikperioder på olika gårdar genom olika säsonger.
  • Nätverksbyggande i landsbygd
  • Livspusslet, personlig utveckling: ta kommandot i ditt liv och få saker gjorda, individuellt och tillsammans.
Sylt- och marmeladtillverkning. Vi ser hur sylt hälls upp i två burkar.

Följ Det goda livet på Instagram

På Det goda livets Instagramkonto kan du följa kursdeltagarnas vardag (med förrymda höns, odling, sylttillverkning och många andra händelser).

Förkunskapskrav, antagningsvillkor och kursplan

Du ska ha allmän behörighet motsvarande svenskt gymnasium. Antagning sker efter intervju.

Länk till Det goda livets antagningskriterier

Länk till kursplan

VGR folkhögskolors allmänna principer för antagning

Övrig kursinformation Det goda livet

Studietakt: Helfart
Kurslängd: 1 år
Kursort: Färgelanda

Läsårstider

2025-2026

Hösttermin: 18 augusti 2025 - 19 december 2025
Vårtermin: 7 januari 2026 - 5 juni 2026

CSN gymnasial nivå

Kursen är berättigad till studiemedel på gymnasial nivå från och med hösten det år som du fyller 20 år.

Några av internathusen i Färgelanda: gula hus i trä med tegeltak.

Internatet i Färgelanda

Du som studerar i Färgelanda har möjlighet att bo på vårt mysiga internat. Frukost och lunch på vardagar under skolterminerna ingår i internatkostnaden.

Serviceavgift Det goda livet

Serviceavgift från och med höstterminen 2025

3 600 kr/termin

Detta ingår

Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, vissa studiebesök och visst studiematerial. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och skrivmaterial.

 

Linda Abbing

Kursansvarig

Telefonnummer

Kontor: 0528 - 75880