De har klassrummet utomhus

 • En deltagare förbereder en tändpinne för att kunna göra upp eld utomhus.
  1 av 11

  – Att komma ut i naturen och lära sig nya saker är en skön paus, berättar Sixten Kjellgren Nihlén, deltagare på Allmän kurs Friluftsliv.

 • Tre personer lagar mat på en stekhäll
  2 av 11

  Matlagning på stekhäll.

 • Bild på en av deltagarna på Allmän kurs Friluftsliv ute i naturen.
  3 av 11

  – Jag gillar att vi har gjort så mycket olika saker. SUP-paddlingen är favoriten hittills, berättar deltagaren Pontus Jakobsson.

 • Förberedande av tändpinne med hjälp av kniv
  4 av 11

  Förberedande av tändpinne. Flisorna som sticker ut får mycket syre runt sig och brinner snabbare, vilket kommer till nytta när man ska göra upp eld.

 • Läraren på Allmän kurs Friluftsliv gör upp en eld utomhus.
  5 av 11

  En kombination av stora och små pinnar samt lagom mycket syretillförsel brukar ge en stabil eld.

 • En deltagare på Allmän kurs Friluftsliv täljer en tändpinne.
  6 av 11

  – Jag tycker om att vi gör väldigt varierade saker. SUP-paddlingen var jättekul, men jag hade inte velat göra det varje vecka. Det är bra med en mix, säger Sixten Kjellgren Nihlén.

 • Vedhuggning på knä.
  7 av 11

  Den som inte huggit så mycket ved innan eller som vill ha mer stabilitet kan med fördel stå på knä under tiden. Det minskar även risken för allvarliga skador om olyckan trots allt skulle vara framme.

 • En skogstjärn med barrträd och lövträd i höstfärger vid kanten av tjärnen.
  8 av 11

  Höstvy över Hagtjärn.

 • En man håller i ett vedträ och en yxa.
  9 av 11

  Läraren Erik Westling pratar om vedhuggning med gruppen.

 • Läraren Erika Sandberg Offesson, som undervisar på Allmän kurs Friluftsliv.
  10 av 11

  Erika Sandberg Offesson undervisar vanligtvis i historia och engelska men är numera även lärare på inriktningen.

  – Det är otroligt kul att få vistas utomhus och följa gruppens utveckling. Jag lär mig dessutom också mycket nytt, säger hon.

 • En brinnande eld utomhus.
  11 av 11

  Ved från lövträd ger ofta en mer stabil eld. Barrträd kan ha små fickor av gas. Dessa skapar miniexplosioner när de brinner, vilket kan leda till att små glödflagor flyger ut och förstör ens kläder.

 • En deltagare förbereder en tändpinne för att kunna göra upp eld utomhus.
 • Tre personer lagar mat på en stekhäll
 • Bild på en av deltagarna på Allmän kurs Friluftsliv ute i naturen.
 • Förberedande av tändpinne med hjälp av kniv
 • Läraren på Allmän kurs Friluftsliv gör upp en eld utomhus.
 • En deltagare på Allmän kurs Friluftsliv täljer en tändpinne.
 • Vedhuggning på knä.
 • En skogstjärn med barrträd och lövträd i höstfärger vid kanten av tjärnen.
 • En man håller i ett vedträ och en yxa.
 • Läraren Erika Sandberg Offesson, som undervisar på Allmän kurs Friluftsliv.
 • En brinnande eld utomhus.

Deltagarna som går Allmän kurs Friluftsliv flyttar ut sitt klassrum i naturen en dag varje vecka. Tillfällena kan fyllas av allt från SUP- och kanadensarpaddling till helt vanliga lingonturer i Dalsland. – Det här skapar kontraster i undervisningen och innebär ett skönt avbrott, berättar Sixten Kjellgren Nihlén, som går kursen på Dalslands folkhögskola i Färgelanda.

Det är en kylig, men vacker höstmorgon när deltagarna på Allmän kurs Friluftsliv samlas för sin utfärd. Idag står bushcraft – ett samlingsnamn för färdigheter som är nyttiga att ha när man ska klara sig i naturen – på agendan.

– Vi har haft en nästan magisk tur med att pricka in fint väder på våra turer, säger Erika Sandberg Offesson, som är en av kursens lärare. Det kan man såklart inte alltid förvänta sig, men det är verkligen en bonus.

Utfärder varvas med onsdagar på skolan

Onsdagarna, som är vikta för kursen, har ett väldigt varierat innehåll. Ibland åker gruppen ut på utfärd, och då har de provat allt från att paddla kanadensare till att vandra. Ibland är de kvar på skolan och gör en plan för kommande aktiviteter, tänder en brasa eller går en promenad i närområdet.

– I början av oktober var vi till exempel med och planerade en friluftsdag för hela skolan, berättar Erika. Vi använder naturen för rekreation och reflektion. Upplägget beror både på deltagarnas önskemål och även självklart vilken budget vi har att röra oss med.

Elden är ens eget ansvar

Dagens mål är uteklassrummet vid Hagtjärn, som finns nära orten Dals-Ed. I anslutning till en udde som sträcker sig ut i den lilla skogssjön finns ett antal saker som gör att platsen lämpar sig bra för utomhusundervisning. Här finns bland annat en stor eldplats, som kommer väl under dagens första inslag. Att hålla sig varm är en av många viktiga bitar inom bushcraft, och att kunna handskas med lågor blir följaktligen viktigt.

– Vad tror ni? frågar friluftsguiden Erik Westling, som är med och utbildar på kursen. Får man göra upp eld i skogen eller behöver man använda en fast grillplats?

Deltagarna funderar och kommer med lite olika svar. Erik fortsätter:

– Man får vanligtvis göra upp eld i naturen, men det är ens eget ansvar att se till att elden inte sprider sig eller skadar omgivningen. Det gäller bland annat att ha koll på lokala bestämmelser och att välja rätt underlag. Om det finns en grillplats som är anpassad för ändamålet så är det självklart bäst att använda den.

Erik berättar mer om hur man handskas med eggverktyg, om vilka träslag som brinner bäst och om hur man ska stapla ved och pinnar för att få en lagom syretillförsel. Därefter är det dags för deltagarna att prova själva.

– Trodde att vi bara skulle gå promenader, men det blev mycket mer!

En av kursens deltagare, Sixten Kjellgren Nihlén, har länge haft med sig en nyfikenhet på skog och mark i bakhuvudet. Men att vara född och uppvuxen i Malmö gör att tillvaron inneburit begränsade möjligheter att prova på friluftsliv i praktiken. Sedan knappt två månader tillbaka är det annorlunda med den saken. Han bor på internatet i Färgelanda och gillar kursen:

– Kursen har verkligen varit jättebra hittills. När jag sökte trodde jag att vi bara skulle gå promenader, men vi har fått göra många olika saker och lärt oss mycket om friluftsteknik, berättar Sixten medan han karvar på en tändpinne.

Såväl vedhuggning som SUP-paddling nattetid

Kurskamraten Pontus Jakobsson, som hugger ved, fyller i:

– Vi i gruppen har gemensamt beslutat med lärarna kring vilka utfärder vi ska göra. Lite senare i höst kommer vi till exempel att göra en till SUP-paddling, men på kvällstid. Då finns det stor chans att se bävrar på nära håll.

Pontus hittade utbildningen av en slump. En av hans bekanta läste om Det goda livet (en annan kurs på Dalslands folkhögskola) på nätet. Pontus blev nyfiken och kollade vilka fler studiemöjligheter som fanns på skolan.

– Jag behövde komplettera gymnasiet och sedan såg jag att det fanns en inriktning med friluftsliv också. Det verkade kul så jag tänkte att ”Jag kör!”. Jag tycker verkligen om onsdagarna. Resten av skolveckan, när jag läser gymnasieämnen, fungerar också bra, säger han.

Varva friluftsliv med studier på grundskole- eller gymnasienivå

På Allmän kurs Friluftsliv i Färgelanda ägnar du en dag i veckan åt friluftslivsinriktningen. De resterande vardagarna kan du komplettera grundskolan eller gymnasiet.

Allmän kurs Grund Friluftsliv

Allmän kurs Gymnasienivå Friluftsliv

Fler saker som Allmän kurs Friluftsliv gjort/planerar:

 • Deltagarna avgör, med hänsyn till de resurser/den budget som finns, vad som ska göras. Ibland är de kvar på skolan och gör upp en eld utomhus samt promenerar i närområdet. Då och då blir det en mer avancerad utfärd.
 • Några exempel på saker som gruppen har kunnat välja mellan hittills: Klättring, kajak, SUP, bushcraft, fiske, utomhushantverk, matlagning utomhus och mountainbike.
 • Under vintern kommer deltagarna erbjudas möjlighet att testa på olika varianter av turskidåkning, långfärdsskridskor och att lära sig mer om säkerhet på is.
 • I vår är en övernattning utomhus inplanerad.