– Skolans personal är fantastisk

Mohammed Mahamud med sitt undersköterskediplom.

Mohammed Mahamud läste in grundskolan på Dalslands folkhögskola i Färgelanda och studerade sedan vidare till undersköterska.

Mohammed kom till Sverige från Somalia år 2010. Han började på SFI, men hade svårt att klara kursen. Det var också svårt att få arbete.

– Jag gick hemma men trivdes inte med det. Jag sa till mig själv att: ”Mohammed, du har sju barn. Du måste lösa det här.”

Kunde fråga om allt på studiepassen

Han fick tips om Dalslands folkhögskola och började på Allmän kurs Grund, vilket blev en vändpunkt. Mohammed trivdes väldigt bra på skolan, där han studerade svenska, engelska och matte. Det allra bästa var stödet från personalen.

– På skolan fanns det studiepass där alla kunde få hjälp med det de behövde. Man kunde fråga om allt. Jag fick väldigt mycket hjälp av lärarna med svenskan. Lärarna är fantastiska. Och resten av personalen också, säger Mohammed.

Han tyckte också om att folkhögskolan ordnade aktiviteter för deltagarna.

– Jag tycker väldigt mycket om att åka på utflykt, berättar Mohammed. Jag kommer aldrig att glömma folkhögskolan. Den har ändrat mitt liv.

Studerat vidare till undersköterska

Efter att Mohammed läst klart Allmän kurs, så studerade han vidare till undersköterska. Han hade tänkt länge att han ville arbeta inom vården. Nu är han anställd på ett rehabboende.

– Att skaffa en utbildning och kunna svenska är viktigt för att få jobb inom vården, berättar Mohammed.

– Alla kan studera!

Mohammed är också väldigt glad över att kunna vara en inspiration för sin omgivning.

– Att jag har studerat gör mig till en förebild för mina barn. De går också går i skolan. Min fru planerar också att utbilda sig. Jag kan även vara en förebild för andra personer som kommit till Sverige. Det går att skaffa sig en utbildning – alla kan studera!