Allmän kurs Grund Friluftsliv

En kåsa med mat, en sked och en kåsa för dryck på en sten vid en sjö.

Allmän kurs Grund riktar sig till dig som är vuxen och vill läsa in grundskolan på ett annorlunda sätt. Folkhögskolan har små grupper och mycket lektionstid finns avsatt för varje ämne. En dag i veckan ägnar du dig åt friluftsliv i Dalslands vackra natur.

Helfart, 1–2 år, Färgelanda, start 19 augusti 2024

Ansökan

Kursansökan öppnar 15 januari 2024. Varmt välkommen att ansöka då!

Om Allmän kurs Grund

Ett behovsanpassat schema

Vi har undervisning på skolan måndag–fredag klockan 08.40–15.45. Tillsammans med en mentor ur skolans personal bygger du ett individuellt schema som är anpassat efter vilka ämnen du behöver läsa.

Hur länge du behöver studera hos oss avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan.

Små grupper och mycket lektionstid

Under studierna kommer du att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Grupperna är små och det finns mycket tid avsatt för varje ämne, vilket gör att du har möjlighet att få mycket stöttning i skolarbetet – både från lärarna och från dina studiekamrater.

Stöd från en mentor

För att din tid på skolan ska bli så bra som möjligt har du regelbunden kontakt med mentor. En mentor är en lärare som stöttar dig lite extra för att din studiesituation ska bli så bra som möjligt.

Andra skolaktiviteter

I kursen ingår också ett antal skolgemensamma temadagar, friluftsdagar och kulturevenemang. Vi jobbar även särskilt med deltagarnas inflytande och demokrati på olika sätt, exempelvis genom klassmöten och skolans deltagarråd.

En dag i veckan ägnas åt friluftsliv

På inriktningen Friluftsliv använder vi en dag per vecka naturen som inspiration och källa till välmående.

Vi gör allt från enklare skogspromenader till lite längre vandringar, kanotfärder, mörkerpaddling på SUP, långfärdsskridskor och lär oss mer om hur man vistas på isen. Du lär dig också bland annat olika sätt att göra upp eld och laga mat utomhus, bygga vindskydd och annat som kan vara bra att ha koll på när man vistas i naturen.

Du får kunskaper om allemansrätten och naturens mångfald och hur man kan ta till vara på det naturen erbjuder, till exempel genom att plocka bär och svamp på hösten. Framför allt får du under ett år möjligheten att finna nya vägar att ta sig ut och vistas i naturen, både i det stora och i det lilla.

Inga förkunskaper behövs, men du behöver tycka om att vistas utomhus och vara nyfiken på naturen.

Personlig utrustning du bör ha är bra kängor och kläder efter väder. Övrig utrustning finns att låna på skolan.

Folkhögskoledeltagare i klassrummet

Välkommen att hälsa på!

Vill du få en känsla för hur det är att gå på folkhögskola? Vi tar självklart gärna emot studiebesök och anpassar upplägget efter dig! Varmt välkommen att läsa mer här!

Kontakt

Du är varmt välkommen att kontakta oss med frågor om kursen.

Mejl: dalslands.folkhogskola@vgregion.se

 

Förkunskapskrav och antagningsvillkor

Om du kan svenska räcker det med att vara 18 år eller äldre och ha viljan att studera. Du behöver vara klar med SFI-D.

VGR folkhögskolors allmänna principer för antagning

Hur ansöker jag till kurser i Färgelanda?

Ansökningsknapparna skickar dig vidare till SchoolSoft där du kan skapa ett konto/logga in och söka kursen du vill gå. Du kommer att behöva bifoga dina betyg (betyget kan kompletteras senare om du fortfarande studerar).

Kom ihåg dina användaruppgifter i SchoolSoft så att du kan gå tillbaka och tacka ja eller nej om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Några av internathusen i Färgelanda: gula hus i trä med tegeltak.

Internatet i Färgelanda

Du som studerar i Färgelanda har möjlighet att bo på vårt mysiga internat. Frukost och lunch på vardagar under skolterminerna ingår i internatkostnaden.

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad på grundnivå från och med det år som du fyller 20 år.

Läsårstider

2023-2024:
Hösttermin: 21 augusti 2023–22 december 2023
Vårtermin: 8 januari 2024–31 maj 2024

2024-2025:
Hösttermin: 19 augusti 2024–20 december 2025
Vårtermin: 7 januari 2025–5 juni 2025

Serviceavgift Färgelanda

1 700 kronor/termin

Detta ingår: Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring och visst studiematerial. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och skrivmaterial.