Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs Grund

Tre stycken deltagare som tittar nedåt och ler.

Allmän kurs Grund riktar sig till dig som är vuxen och vill läsa in grundskolan på ett annorlunda sätt. Folkhögskolan har små grupper och mycket lektionstid finns avsatt för varje ämne. Schemat anpassas efter dina behov.

Helfart, 1–2 år, Färgelanda, start 21 augusti 2023

Ansökan

Vi behöver din ansökan senast 15/5 2023 (löpande antagning sker till en del av kursplatserna). Ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdatum behandlas löpande i mån av plats.

Ansök till höstterminen 2023

Om Allmän kurs Grund

Ett behovsanpassat schema

Vi har undervisning på skolan måndag–fredag klockan 08.40 –15.45. Tillsammans med en mentor ur skolans personal bygger du ett individuellt schema som är anpassat efter vilka ämnen du behöver läsa.

Hur länge du behöver studera hos oss avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan.

Små grupper och mycket lektionstid

Under studierna kommer du att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Grupperna är små och det finns mycket tid avsatt för varje ämne, vilket gör att du har möjlighet att få mycket stöttning i skolarbetet – både från lärarna och från dina studiekamrater.

Stöd från en mentor

För att din tid på skolan ska bli så bra som möjligt har du regelbunden kontakt med mentor. En mentor är en lärare som stöttar dig lite extra för att din studiesituation ska bli så bra som möjligt.

Andra skolaktiviteter

I kursen ingår också ett antal skolgemensamma temadagar, friluftsdagar och kulturevenemang. Vi jobbar även särskilt med deltagarnas inflytande och demokrati på olika sätt, exempelvis genom klassmöten och skolans deltagarråd.

Allmän kurs med Allmän inriktning

En dag i veckan får du ägna dig lite extra åt det du behöver för att klara dina studier. Halva tiden finns det utrymme för studieteknik och ämnesfördjupning. Vi lägger vi upp tiden efter dina och gruppens behov. 

Halva tiden fördjupar vi oss tillsammans. Vi har aktuella frågor- och händelser som utgångspunkt, diskuterar och samtalar kring det som engagerar. Vi öppnar dörrar mot samhället genom studiebesök och genom att bjuda in gäster utifrån dina och studiekamraternas önskemål.

 

Ansök till Allmän kurs Grund

Vi behöver din ansökan senast 15/5 2023 (löpande antagning sker till en del av kursplatserna). Ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdatum behandlas löpande i mån av plats.

Ansök till höstterminen 2023

Kontakt

Du är varmt välkommen att kontakta oss med frågor om kursen.

Mejl: dalslands.folkhogskola@vgregion.se

 

Förkunskapskrav

Om du kan svenska räcker det med att vara 18 år eller äldre och ha viljan att studera. Du behöver vara klar med SFI-D.

Hur ansöker jag till kurser i Färgelanda?

Ansökningsknapparna skickar dig vidare till SchoolSoft där du kan skapa ett konto/logga in och söka kursen du vill gå. Du kommer att behöva bifoga dina betyg (betyget kan kompletteras senare om du fortfarande studerar).

Kom ihåg dina användaruppgifter i SchoolSoft så att du kan gå tillbaka och tacka ja eller nej om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Några av internathusen i Färgelanda: gula hus i trä med tegeltak.

Internatet i Färgelanda

Du som studerar i Färgelanda har möjlighet att bo på vårt mysiga internat. Frukost och lunch på vardagar under skolterminerna ingår i internatkostnaden.

Serviceavgift Färgelanda

1 700 kronor/termin

Detta ingår: Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring och visst studiematerial. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och skrivmaterial.

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad på grundnivå från och med det år som du fyller 20 år.

Läsårstider

2022-2023:
Hösttermin: 24 augusti 2022–20 december 2022
Vårtermin: 9 januari 2023–2 juni 2023

2023-2024:
Hösttermin: 21 augusti 2023–22 december 2023
Vårtermin: 8 januari 2024–31 maj 2024


Senast uppdaterad: 2023-01-27 16:40