Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

– Häftigt att få förmedla upplevelser

Erik Westling, lärare på Dalslandsguide, Äventyrsguide och Allmän kurs Friluftsliv, hugger ved.

Dalslänningen Erik Westling har en intensiv folkhögskolehöst framför sig, vilket han gläder sig åt. Han kommer att undervisa på kurserna Dalslandsguide, Äventyrsguide och Allmän kurs Friluftsliv.

– Jag älskar guidning och att få dela med mig av kunskap! Det är ofta häftigare att vara med och förmedla upplevelser än att uppleva något på egen hand, berättar Erik.

Vad är det då som gör att naturen är så speciell? För Eriks del har intresset för friluftsliv alltid utgjort ett självklart inslag i hans liv. Under uppväxten utanför Dingelvik i Bengtsfors kommun ägnade han sig åt många olika aktiviteter utomhus.

– Att vistas i skog och mark var något som liksom kom automatiskt. Det var sådana saker man ägnade sig åt tillsammans, säger Erik.

Varit topptursguide och lärare inom friluftsliv

Erik är legitimerad lärare i slöjd, biologi samt idrott och hälsa men guidandet har funnits med på olika sätt under många år. Han genomförde sin första kanotguidning som tonåring och driver ett eget företag som är inriktat på naturupplevelser. Friluftslivsintresset förde även hans vägar till en folkhögskola i Norge, där han blev kvar längre än väntat:

– Jag fick jobb som lärare på skolan efter utbildningen, och arbetade också som topptursguide under en period. Även efter Norge har jag arbetat heltid med friluftsliv på professionell basis, både som anställd guide, lärare och som egen företagare.

Ny lärare på kursen Dalslandsguide

Till hösten blir det, som tidigare nämnt, mycket Dalslands folkhögskola på schemat. Erik har sedan tidigare varit gästlärare på Äventyrsguide och Allmän kurs Friluftsliv. Nu kommer han även att undervisa på kursen Dalslandsguide tillsammans med Eva Jantzen.

– Eva har en gedigen erfarenhet av guidning, så det ska bli oerhört roligt att arbeta tillsammans med henne. Jag tror också att vi kan komplettera varandra. Hon har en otrolig bredd och min specialnisch är naturguidning. Båda delarna kommer till nytta på Dalslandsguide.

– Dalsland är ett fantastiskt landskap!

Utfärderna i Dalsland har för Eriks del hunnit bli väldigt många. Att försöka utse en favoritplats sitt hemlandskap ser han därför som en nästan omöjlig uppgift.

– Jag får passa på den frågan. Det finns alldeles för många att välja på. Dalsland är ett fantastiskt landskap!

Senast uppdaterad: 2023-07-03 15:57