Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Drygt tre decennier i resebranschen

Eva Jantzen, kursansvarig på Dalslandsguide.

Eva Jantzen, som är kursansvarig på Dalslandsguide, har varit verksam inom resebranschen under trettiofem år. Hon har erfarenheter från världens alla hörn genom sitt arbete som guide och reseledare. – Att vara guide är en livsstil, berättar hon.

Eva har arbetat med gruppresor under drygt tre decennier, både som anställd och med det egna företaget TourCom. Hon har även lång erfarenhet av att hålla i olika turismutbildningar och är författare till Turism – Guide och reseledare, en kursbok för blivande guider. De många åren inom resebranschen gör att hon har gott om praktiska exempel att dela med sig av under undervisningen.

– Jag brukar likna det vid att deltagarna ska få ett kunskapsskelett för att kunna genomföra bra guidningar. Att de ska kunna grunderna i allt från att presentera på ett fängslande sätt till att planera en utfärd från start till mål. Skelettet är grunden som håller allt uppe och gör att deltagarna får bra förutsättningar för att bygga på med sina egna guidemuskler.

Inte bara för dem som vill bli guider

Man måste dock inte vilja arbeta som guide för att få ut något av Dalslandsguideutbildningen. Eva berättar att det finns flera deltagare som gått kursen för att det är ett trevligt sätt att få nya kunskaper om Dalsland, utan att ha planer på att guida i framtiden.

– En del går in i kursen med en stark önskan om att bli guide. Andra vill lära sig mer om Dalsland och ser guidekunskaperna som en bonus. Många är självfallet väldigt intresserade av båda bitarna. Alla ingångar som gör att man känner ett engagemang är bra. Man behöver inte vilja bli en yrkesverksam guide.

Att deltagarna på kursen är olika är något av det allra bästa med undervisningen, enligt Eva:

– Deltagarna är olika och har kunskaper inom vitt skilda områden. De kommer med olika perspektiv på saker. Jag tycker väldigt mycket om mixen av människor som samlas!

– Att vara guide är en livsstil

Ibland ändras perspektiven under studietidens gång. Personer som tidigare velat livnära sig som guide kan inse att de hellre vill ha intresset för resor som en hobby. Andra deltagare, som sett kursen som en möjlighet att uppleva Dalsland, går vidare till en yrkesbana som guide.

– Guideyrket innefattar många bitar som man inte alltid tänker på vid första anblicken, berättar Eva. Det är väldigt mycket planeringsarbete som inte syns. Ens upplägg för utfärden ska fungera både tidsmässigt och ur andra aspekter. Framför allt ska kunden ska få det den betalat för och känna sig nöjd. Det är mycket arbete, men man får också fantastiska upplevelser. Att vara guide eller reseledare på heltid är lite av en livsstil.

När jag frågar om Eva har några egna Dalslandspärlor skrattar hon:

– De är väldigt många! Åmåls gamla trästadsmiljö är helt fantastisk och jag gillar verkligen Dalslands kanal. Hela landskapet är fullt av smultronställen.

Senast uppdaterad: 2022-02-23 17:29