8-10/9: Omställningskonferens i Dals Rostock/Mellerud med omgivning.

Förort och bruksort

Välkommen till Dals Rostock 8-10 sept för 2023 års Omställningskonferens, den svenska omställningsrörelsens årliga mötesplats.

Program för konferensen (uppdaterat 8/9) 

Omställare möts

De senaste tio åren har omställningskonferensen varit en viktig puls som samlat omställare från hela landet för att tänka, känna och ta nästa steg tillsammans. Här möts människor som ser samhällets utmaningar med klimatförändringar och ekologiska kriser, resursbrist mm, och dess konsekvenser i form av olika sociala och ekonomiska kriser. Rörelsens uppgift är att hjälpa individer, grupper och lokalsamhällen att svara an på dessa kriser och försöka planera och manifestera för en framtid i fred med jorden och med varandra.
(Läs mer om omställningsrörelsen här.)

I år kommer vi bland mycket annat att prata regenerativt jordbruk, socialt byggande, "återvätning av landskap" för att mota torka och andra aktulla resursfrågor. Dessutom kommer vi att titta på likheter i utmaningar för landsorten/glesbygden och för förorten, och hur man vända en negativ spiral i en bygd. 

Tema 2023 - Berättelser från förort och bruksort

Under 2023 års konferens vill vi utforska vad vi vet om att vända negativa trender och regenerering i bred bemärkelse. Hur liknar landsbygd och förortens erfarenheter varandra? Vad finns det för existentiella band som binder oss samman i en samhällsväv som luckras upp? Hur tar vi hand om våra basbehov i fred med oss själva, varandra och planeten?

Samtida berättelser handlar ofta om att förbereda sig för en kris som kommer sedan. Men ibland glömmer vi de erfarenheter av kollaps som redan har hänt, eller som händer just nu. Kollapsen i att ortens stora arbetsgivare lägger ner, kollapsen i att fly sitt land, kollapsen när ens barn riskerar att rekryteras till kriminella gäng, kollapsen när ingen längre vill bo kvar i den bygd där man bor.

Illustration för Omställningskonferensen
Eventbild för Omställningskonferensen 2023
Fotograf: Klara Silvermark

Workshops, lokal mat, gött häng och fest.

Välkommen till en rörelsekonferens med keynotes, varm data, parallella workshops, open space, studiebesök, lokal mat och gött häng. Vi bygger på eventet succesivt med detaljer och tider.

Medverkande

GURGÏN BAKIRCIOGLU – Gurgîn är journalisten som valde bort heltidsjobb på Sveriges Radio för att göra en radikal down-sizing med målsättningen att leva inom planetens gränser, och för att bland annat kunna ägna sig åt klimataktivism. Nu är han en radikal förespråkare för klimaträttvisa och engagerad i hur miljörörelsen kan bli relevant i förorten.

MARJAM NORDMARK – Initiativtagare och eldsjäl bakom Grönt initiativ Järva, och drivande för att få till en odlarrörelse för både social och biologisk mångfald.

VERA TELEMO – Utvecklingsstrateg för hållbar omställning på Mötesplats Steneby i Dals-Långed.

MIE FELTH – Kulturstrateg Not Quite, Fengersfors är en plats som gjort en stor omställningsresa från nedlagd bruksort och avfolkningsbygd till blomstrande kulturort med det kooperativa konstcentret Not Quite i som nav.

LUGN i Lövgärdet – Unga naturguider i förorten tar ut människor i naturen och guidar i Orten tillsammans med community-baserade turistorganisationen Tikitut.

DANIEL NORÉN – Trädgårdsmästare från Tjörn och aktiv i den lokala omställningsgruppen där, som specialiserat sig på vattnets roll för att kyla klimatet och hur vi kan jobba med matjorden.

DAVID BENETT och PERNILLA FOGELQVIST – Omställningsnätverkets ordförandepar.

ELINOR ASKMAR och MAGNUS SKÅNBERG – Bygg- och bogemenskaper i Dalsland.

Program för konferensen

Var och när

VAR: Dals Rostock skola. Helgen varvas sedan mellan Dals Rostock skola, Kroppefjäll och Fengersfors. Mer information om hur du tar dig till och från konferensen finns på länken "Anmälan och mer info".

NÄR: 8-10 September 2023. Själva konferensen startar 16.30 i Dals Rostock och fortsätter där till söndag morgon. Från ca 10.30 har vi ett resande Open Space med bland annat tillsammansbyggeri och samtal i Fengersfors. Den aktiviteten är valbar att vara med på, meddela i anmälan hur du vill göra.

PRIS: Från 1200 kr beroende på vald övernattning (mer information om olika alternativ för logi finns under länken "Anmälan och mer info"). 

Anmälan och mer information

Anmälan och mer info

Vi söker dig som kan erbjuda övernattning

Bor du i eller i närheten av Dals Rostock och vill erbjuda sovplats?

Jag vill erbjuda övernattning.

Bjud gärna in vänner!

Facebook-event (samåkning mm)

Logotyper för Leader och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Om Bogemenskap Dalsland

Bogemenskap Dalsland är inriktat på att stödja och inspirera bygg- och bogemenskaper som ett sätt att skapa en levande landsbygd i Dalsland. Projektet finansieras av Leader Framtidsbygder och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.