Småhusbyprojektet i Dals Rostock

Planskiss småhusbyn

Nu startar vi en småhusby i Dals Rostock, en ort med levande kulturhistoria naturskönt belägen nära Kroppefjälls naturreservat, och med goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, Trollhättan och Vänersborg mm.

Vill du anmäla ditt intresse till småshusbyn?
Fyll i den här länken!

Bakgrund

Som en del av Leaderprojektet Bogemenskap Dalsland har vi tittat efter lämpliga bygder och platser för att initiera bogemenskapsprojekt. Dals Rostock är en by med antal lämpliga förutsättningar. Den är charmig och har en rik kulturhistoria. Det finns ett starkt och aktivt civilsamhälle som nyligen har gått samman i samverkansföreningen KRAFTEN. Man kan tågpendla till närliggande städer från Mellerud som ligger 7 km bort. (En dryg timme till Göteborg.) Och det finns vacker natur på Kroppefjäll i direkt anslutning.

Läs mer om Dals Rostock här!

Tomten

Kommunen äger för närvarande den tilltänkta tomten som inköptes för att garantera marktillgång för att eventuellt kommande tågstopp i framtiden. Hela fastigheten behövs dock inte för detta, och en del av de norra delarna har vi i samråd med kommunen identifierat som mest lämpad att placera hus på. Andra delar av fastigheten skulle projektet kunna arrendera för odling eller djurhållning med mera fram till att tågstoppet blir av, vilket antagligen ligger minst mellan 15 och 30 år fram i tiden.

Organisation 

En arbetsgrupp har börjat ta fram ett visions- och intensionsdokument för projektet. Tanken är att bilda en förening av intresserade, och föreningen  kommer att vara den part som förhandlar och skriver avtal med kommuenen. Vi tittar både på möjligheten att arrendera mark på lång tid, och på att köpa loss delar av marken.

Kommunen har fattat ett inriktningsbeslut att de är positiva till planerna på en småhusby i området. Dock är det först när den kommande föreningen kommer med ett konkret förfrågan som kommunen kan ta ställning till denna och fatta ett formellt beslut.

Småhus

Planen är att begära bygglov för 8-10 mindre hus (upp till 40 kvm byggyta). Kanske att ett eller två hus kommer att vara större om de ska fungera som gemensamhetslokaler, tvättstuga, gästrum mm. Eftersom fastigheten tidigare varit en gård med hus mm så är indikationen att vi kan få bygglov för 8-10 mindre hus att behöva göra en detaljplan.

Husen kan antingen vara självbyggda eller köpta, flyttbara eller fasta. Det finns även möjlighet att komma med ett befintligt tiny house till projektet.

Målning av småhubyn
Fotograf: Carin Allebert

Odling och djurhållning

Bland de som hittills visat intresse för att flytta till byn har många betonat att de vill odla tillsammans, och att det bör vara en central del av intentionen med byn. Även möjligheten till djurhållning har varit viktig. Man vill även ha en levande gemenskap, inte bara ett "sovande villaområde".

Ladan

En lada på 300 kvm och en garagebyggnad på 50 kvm finns på tomten. Ladan är i ganska gott skick och kan fungera som byggverkstad, förråd, gemensamhetslokal mm, samt för djurhållning. I ett första skede hoppas vi kunna hyra ladan, men när projektet kommer igång vill vi gärna köpa loss den, antingen med mark till eller på ofri grund. 

Väg, el, vatten, avlopp mm.

För att kunna komma till husen behöver det anläggas en väg på 2-300 meter. I samband med vägbygge är det lämpligt att passa på att dra fram el och fiber till varje hus, samt att gräva ner rör för vatten och avlopp. Vad gäller avlopp tittar vi både på möjligheten att ansluta till det kommunala VA-nätet, och att bygga en egen avloppsanläggning, ev med cirkulära system där vi använder näringen.

Det är svårt att beräkna kostnader för VA, väg mm. Vi uppskattar att totala kostnader för tekniska system och bygglov kommer att landa på mellan 600.000 och 1.500.000 kronor totalt. Detta för att skapa den infrastruktur som krävs för att få bygglov och kunna ha ett fungerade boende med vattenc, avlopp, el och väg. 

Till det tillkommer ev friköpning av mark och lada samt kostnader för att rusta upp ladan mm samt investeringar för att utveckla området (till exempel stängsel för att hägna in odlingsmark från rådjur mm).

Öppet projekt - även för icke-boende

En stor fördel är att kommunen äger Kroppefjällshemmet, ett före detta vårdhem som ligger uppe i sanatorieparken några hundra meter bort. Där kan vi hyra in oss medan vi planerar och förbereder projektet, och eventuellt även senare. Vi hoppas få till en bred grupp av människor som känner sig lockade till projektet, både personer som vill flytta så fort som möjligt, och personer som inte är redo att flytta till Dals Rostock i närtid. Även om man bor i stan kan man komma upp vissa helger och t ex vara med i samodlingen, delta i upprustning av ladan och området och ha projektet som en "kollektiv kolonistuga/sommarstuga". Vi vill även att projektet ska kunna vara en resurs för nuvarande bybor, t ex för de som bor i lägenhet.

Processen att skapa en by 

I det fortsatta arbetet med att skapa småhusbyn är det en lång rad frågor som behöver navigeras i, både hårda och mjuka frågor. Hur ska vi organisera projektet och hur fattar vi beslut? På vilka grunder väljer vi in nya medlemmar? Hur ska husen se ut och hur vi vill forma området, praktiskt och estetiskt.

Vi ser det här som en lärorik och givande process, inte bara något som ska klaras av? Det är också viktigt att lära känna varandra på vägen och bygga tillit och gemenskap.

Rik kompentens 

I Bogemenskap Dalslands nätverk finns många relevanta aktörer såsom Coompanion, Egnahemsfabriken, Bobini Mötesplats Steneby, Föreningen för byggemenskaper med flera, med en rik kompetens från liknande projekt. Vi ser framför oss att vi kommer att arrangera olika seminarier och workshops under processen framåt, och att dessa även kommer att vara öppna för privatpersoner och andra, även om man inte är engagerad just i småhusbyprojektet i Dals Rostock. 

Vi hoppas även kunna inspirera till fler projekt runt om i Dalsland utifrån upplägget att på ett tidigt stadium ha kommunen som en aktiv medpart. Detta kan både vara småhusprojekt, men det kan även vara att omvandla tomma hyreshus eller t ex tidigare vårdfastigheter till bogemenskaper.

Hör gärna av dig till Magnus Skånberg, 0768-194622 om du har frågor om småhusbyn eller vill dryfta frågeställningar kring liknande projekt.

Vill du anmäla ditt intresse till småshusbyn?
Fyll i den här länken!