Föreläsning om ödehus

Foto på byggnadsvårdaren Robert Danielsson framför ett ödehus. Till vänster i bild syns texten "Att rädda ett ödehus - föreläsning 7/11" mot en grön bakgrund". Längst ner syns logotyper för Västra Götalandsregionen, Bengtsfors kommun, Leader, Europeiska unionen samt texten "Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsområden" och Studieförbundet Vuxenskolan.

Kom på föreläsning av Robert Danielsson, initiativtagare till ödehusrörelsen som har kommit att bli en folkrörelse där människor flyttar till landsbygden för att restaurera obebodda hus. Hör hans historia och hur de tomma husen kan bli en tillgång i en framtida samhällsomställning.

Att rädda ett ödehus

Mellan fem till tio år – så lång tid kan det ta att få ett ödehus beboeligt. Det gäller att ha gott om fritid att lägga på sitt drömprojekt, råder byggnadsvårdare Robert Danielsson, som även titulerar sig "ödehusdetektiv".

Han har sett många ödehusprojekt genomföras – inte minst via "Landsbygdsdröm", ett projekt som han och några andra driver med målet "hitta, rädda och förmedla tomma hus." Robert Danielsson står även bakom gruppen ”Jag räddade ett ödehus” på Facebook som samlar 26 000 medlemmar.

Läs mer om Landsbygdsdröm här!

Vad krävs?
Byggprojekt innebär ofta en hård prövning för många då man ska balansera sitt vanliga liv med ett byggprojekt som kräver massor av energi, beslutsfattande och kompromisser, inte sällan under tids- och penganöd.

Det handlar lika mycket om att förbereda sig på byggprocessen, lagstiftning, hur byggbranschen fungerar, juridik, ekonomi men också att skapa ett mindset och att vara beredd när prövningarna kommer.

Mer information

När
Tisdag 7 november kl 18:00

Plats 
Odeon, Centralbacken 6, 666 31 Bengtsfors.

Kostnad
Föreläsningen är gratis.
Fri entré. Fika säljs separat från 17.30.

Arrangörer

Studieförbundet Vuxenskolan, Dalslands folkhögskola, Bengtsfors kommun samt projektet Bogemenskap Dalsland, som får stöd från Leader Framtidsbygder/Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Evenemanget är en del av Hållbarhetsveckan i Dalsland.

Logotyper för Leader och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Om Bogemenskap Dalsland

Bogemenskap Dalsland är inriktat på att stödja och inspirera bygg- och bogemenskaper som ett sätt att skapa en levande landsbygd i Dalsland. Projektet finansieras av Leader Framtidsbygder och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.