Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skolan

Skolan

Dalslands Folkhögskola i Trollhättan och Färgelanda

Folkhögskola är en unik studieform för alla som fyllt 18 år. Det är en mötesplats för människor i olika åldrar och med olika bakgrund och erfarenheter. Att studera på folkhögskola skiljer sig en del från andra studieformer. Förutom formell utbildning är också bildning i centrum – att få möjlighet att utvecklas som människa och lära sig saker som man har glädje av resten av livet.

Du har stora möjligheter att själv påverka både innehåll och arbetsformer i kurserna, genom ditt deltagande "färgar" du dem. Och du tar själv ett stort ansvar för din egen utveckling. Samarbete med andra, diskussioner och grupparbeten är viktiga inslag. Det är tillsammans med andra, när vi diskuterar, lyssnar och delar med oss av oss själva, som vi kan komma till nya insikter. Till studierna räknas också tema- och friluftsdagar, studieresor m.m. Läraren fungerar snarare som en handledare och inspiratör för dig i din kunskapsprocess, än den som talar om "de rätta svaren" för dig.

Folkhögskoleinternat finns i Färgelanda

De flesta har eget rum på internatet men om du vill bo riktigt billigt så kan du dela rum. Måndag-fredag äter du i matsalen, på helger lagar du själv i något av internatköken. Läs mer om våra internatboenden.

Behörigheter och studieomdömen

På folkhögskolor kan man läsa in behörigeter till vidare högskolestudier. Man kan också få ett studieomdöme. Här kan du få mer information om behörigheter och studieomdömen.

Skoldemokrati

Vill du förändra något på skolan, genomföra ett projekt, göra någon resa eller liknande? Ditt deltagande är viktigt och du kan påverka det som händer på skolan i stort, likväl som i de olika kurserna. På skolan strävar vi efter demokratisering och välkomnar därför aktivt engagemang i gemensamma frågor och vi ser därför gärna deltagarrepresentanter i skolans styrelse och kursråd, där du som deltagare kan vara med och styra över frågor som rör din vardag och din utbildning.

Huvudman

Det är Västra Götalandsregionen som är huvudman för Dalslands folkhögskola. Vi har därför, utöver vårt folkbildningsuppdrag, vissa politiska mål som t.ex. att utveckla det flexibla lärandet och att arbeta med läs- och skrivsvårigheter (t.ex. dyslexi).

Ansökningar

Tycker du att folkhögskolestudier och framför allt att studera på vår skola skulle vara intressant så får du gärna skicka en ansökan, som vi behandlar så snart vi får in den. Läs mer om våra kurser här, där du även kan göra ansökningar digitalt via Mina Sidor i Schoolsoft.

Välkommen med din ansökan!

Mer om folkhögskolestudier

folkhögskola.nu - som är informationstjänsten för alla Sveriges folkhögskolor - finns det bland mycket annat information om hur det är att studera på en folkhögskola. Gå gärna in där och läs berättelser från många olika deltagare.

Berättelser från folkhögskolan

Senast uppdaterad: 2020-09-11 12:33