Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Etableringskurs

Folkhögskolan i Trollhättan erbjuder en etableringskurs för dig som nyligen kommit till Sverige. Vi har dock lång erfarenhet av att undervisa i svenska för invandrare – på alla nivåer.

Etableringskursen varar i sex månader och ökar dina chanser att klara av vidare studier eller att få ett arbete.

Tonvikten i kursen ligger på det svenska språket. Dessutom kommer du att få veta mycket om hur det svenska samhället fungerar. För att öka förståelsen för och kunskapen om samhället ytterligare kommer kursen att innehålla ett eller några studiebesök varje vecka till intressanta företag eller organisationer i området. Du kommer självklart att få vara med och planera detta.

Utbildningen anpassas efter dina behov och gruppens förutsättningar. Har du till exempel varit frisör eller mekaniker i ditt tidigare hemland, kommer kursen att försöka att ta tillvara dina erfarenheter i de arbetsförberedande delarna. Undervisningen utgår från folkhögskolans pedagogik som betonar aktivt deltagande, samtal och gemensamt lärande i grupp.

Utbildningen kostar inget för dig, och om du anvisas till den får du ekonomisk etableringsersättning av Arbetsförmedlingen.

När utbildningen är klar får du ett intyg som ska kunna ligga till grund för validering för fortsatta studier på folkhögskola eller inom den kommunala vuxenutbildningen. Folkhögskolan upprättar också tillsammans med dig en plan för hur du ska fortsätta att närma dig ditt första jobb.

Samarbete med Arbetsförmedlingen

Utbildningen bygger på ett samarbete mellan Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar vilka som ska gå kursen. Personer med kort utbildningsbakgrund ska prioriteras. Om du blir anvisad till kursen blir den en del i din etableringsplan. En etableringsplan är en rad olika aktiviteter som ska stödja dig på vägen till arbete.

På Arbetsförmedlingens hemsida kan du läsa mer om etableringsplaner.

Kontakta din arbetsförmedling

Tror du att Etableringskurs på folkhögskola skulle kunna hjälpa dig att snabbare komma i jobb? Kontakta då din handläggare på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen och Folkbildningsrådet har tillsammans tagit fram en film där några deltagare berättar om sina erfarenheter av Etableringskurs på folkhögskola.

 

Senast uppdaterad: 2018-12-18 11:00