Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Äventyrsguide

Äventyrtsguide

1-årig eftergymnasial yrkesutbildning till Äventyrsguide!

Sök här till Äventyrsguide

Om Äventyrsguide

Yrkesutbildningen Äventyrsguide på Dalslands folkhögskola i Färgelanda vänder sig till dig som vill arbeta med människor utomhus. Ditt uppdrag blir att förmedla upplevelser till besökare och gäster i den svenska naturen och kulturlandskapet. Framtida arbetsgivare kan vara eventföretag, höghöjdsbanor, kanotcentraler, guidefirmor, friluftsbutiker, researrangörer, klättergym och andra företag som är inriktade mot äventyrsturism.

Besöksnäringen är en växande bransch, och för dig som drömmer om att starta eget företag kan utbildningen vara en riktigt bra start. Du kommer att få en bred guide- och friluftsutbildning där du får verktygen du behöver för att arbeta professionellt med människor. Du utbildas i allt från grundläggande friluftsteknik som klädsel, matlagning ute, eldning och lägerbygge, till entreprenörskap och natur- och kulturhistoria. Du kommer att lära dig att planera och förbereda arrangemang och guidningar, hantera grupper och stå för ett gott värdskap.

En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen och under året kommer du att tillbringa många kvällar vid lägereldar och åtskilliga nätter i tält. Du kommer helt enkelt att samla på dig den friluftsvana som krävs för att kunna arbeta som ”outdoor professional”. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om kursens innehåll och vad du kan jobba med i framtiden. 

Kursbeskrivning

Information om Äventyrsguide

Antagningskriterier

 Ansök här

Vi har intervjudagar, 4 maj och 3 juni  

Målet med kursen

Du ska efter kursen ha förmåga att professionellt förmedla upplevelser av magi och äventyr till gäster och besökare i den svenska naturen och det svenska kulturlandskapet. Du utbildas inom guidning, vandring, paddling, mountainbike, klättring och mycket mera!

Kursen ger även kunskap om förutsättningarna för besöksnäringen, regelverk som styr och hur du kan leva på att jobba med turism. Du får ett nätverk av kontakter, vi genomför kursen i samverkan med de ledande företagen, främst i Dalsland, Bohuslän och Värmland.

Turism är en framtidsbransch och att människan mår bättre av upplevelser i naturen får stöd av forskare.

Vi räknar med deltagare från hela landet och att många kommer att bo på internatet i Färgelanda. Vi har 45 rum och studerande på folkhögskola med internat brukar säga att det var det bästa året i deras liv. Detta är inte bara en yrkesutbildning till en framtidsbransch – det är också ett äventyr i sig!

Kursstart 24 augusti 2020

Sista ansökningsdag är den 15 maj.

Senast uppdaterad: 2020-03-18 12:04