Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Äventyrsguide

Äventyrtsguide

Ettårig eftergymnasial yrkesutbildning till äventyrsguide!

Vi har inga platser kvar på kursen till höstterminen 2020. Välkommen att söka igen till nästa antagningsomgång.

Om Äventyrsguide

Yrkesutbildningen Äventyrsguide på Dalslands folkhögskola i Färgelanda vänder sig till dig som vill arbeta med människor utomhus. Ditt uppdrag blir att förmedla upplevelser till besökare och gäster i den svenska naturen och kulturlandskapet. Framtida arbetsgivare kan vara eventföretag, höghöjdsbanor, kanotcentraler, guidefirmor, friluftsbutiker, researrangörer, klättergym och andra företag som är inriktade mot äventyrsturism.

Besöksnäringen är en växande bransch, och för dig som drömmer om att starta eget företag kan utbildningen vara en riktigt bra start. Du kommer att få en bred guide- och friluftsutbildning där du får verktygen du behöver för att arbeta professionellt med människor. Du utbildas i allt från grundläggande friluftsteknik som klädsel, matlagning ute, eldning och lägerbygge, till entreprenörskap och natur- och kulturhistoria. Du kommer att lära dig att planera och förbereda arrangemang och guidningar, hantera grupper och stå för ett gott värdskap.

En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen och under året kommer du att tillbringa många kvällar vid lägereldar och åtskilliga nätter i tält. Du kommer helt enkelt att samla på dig den friluftsvana som krävs för att kunna arbeta som ”outdoor professional”. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om kursens innehåll och vad du kan jobba med i framtiden. 

Här kan du ladda ner kursbeskrivningen

Länk till pdf med mer information om kursen

Ladda ner antagningskriterier här

Intervjuer kommer att ske via Skype eller telefon.

Målet med kursen

Du ska efter kursen ha förmåga att professionellt förmedla upplevelser av magi och äventyr till gäster och besökare i den svenska naturen och det svenska kulturlandskapet. Du utbildas inom guidning, vandring, paddling, mountainbike, klättring och mycket mera!

Kursen ger även kunskap om förutsättningarna för besöksnäringen, regelverk som styr och hur du kan leva på att jobba med turism. Du får ett nätverk av kontakter, vi genomför kursen i samverkan med de ledande företagen, främst i Dalsland, Bohuslän och Värmland.

Turism är en framtidsbransch och att människan mår bättre av upplevelser i naturen får stöd av forskare.

Vi räknar med deltagare från hela landet och att många kommer att bo på internatet i Färgelanda. Vi har 45 rum och studerande på folkhögskola med internat brukar säga att det var det bästa året i deras liv. Detta är inte bara en yrkesutbildning till en framtidsbransch – det är också ett äventyr i sig!

Kursstart 24 augusti 2020

Det tillkommer en internatavgift på 1700kr för externatare och 1400 kr för internatare per termin.

Vi har inga platser kvar på kursen till höstterminen 2020. Välkommen att söka igen nästa år!

Fakta om utbildningen till äventyrsguide

Kurstider och studietakt

Kursen startar 24 augusti. Heltidsstuder under ett läsår från augusti–maj.

Ort

Färgelanda

Vem kan söka

Grundläggande krav är allmän behörighet motsvarande svenskt gymnasium, med engelska 5 och svenska 2 eller sva 2.  För att klara av utbildningen måste sökanden ha god fysik, vara fullt frisk, simkunnig och utan skador eller åkommor som påverkar deltagandet i utbildningens moment. Utbildningen är fysiskt krävande och kan även upplevas som mentalt utmanande. Exempelvis ingår långa vandringar med tung packning i obanad terräng, isvaksbad och klippklättring.

Ekonomi och materialavgift

Vi har en materialavgift på 1700 kr per termin för externatare/1400 kr per termin för internatboende. Du kan söka studiemedel på eftergymnasial utbildning på SCN.

 

Senast uppdaterad: 2020-06-09 13:10