Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs i Färgelanda

Allmän kurs är ett alternativ till annan vuxenutbildning. Du läser in gymnasiet med en planering som bygger på vad du har med dig av studier och erfarenhet. Genom att läsa om aktuella händelser i samhället får du kunskaper motsvarande gymnasiet och lite till.

Behörighetsintyg och omdömen ger framtidsutsikter

Många läser bara ett år, men för att du ska kunna komma som du är och gå vart du vill kanske du behöver kombinera ett par av kurserna under 2-3 år.

Du får ett behörighetsintyg som ger dig möjligheter att söka in på yrkeshögskola, högskola och universitet. Vi ger inte betyg över vad du har presterat, vi har väldigt sällan prov utan du får ett omdöme om dina framtida studieförutsättningar. Vi värderar inte din historia utan fokuserar på din framtid. Ett bra omdöme ger goda chanser att komma in på olika högskolor.

Välj den allmänna kurs som passar dig

Du kan gå Allmän kurs på olika sätt beroende på förkunskaper och ditt mål med studierna. Vad du än väljer så är du en del av folkhögskolans gemenskap med aktiviteter som förmiddagsfika varje dag.

Allmän kurs: Gymnasienivå.

Kursen för alla som vill studera på folkhögskola, och kanske bo på skolans internat. Utöver studierna på gymnasie­nivå får du vara med om film, musik, kanske teater, upplevelser i skog och mark, resor och äventyr som vi skapar tillsammans.

Förutsättningar för att bli antagen: Lust, motivation och kunskaper motsvarande den 9-åriga grundskolan. Du som kommer från ett annat land ska ha svenska motsvarande SVA-grund.

Allmän kurs: Grundskolenivå.

Ett basår för den som behöver en bra start för att kunna ta nästa steg. Det är en vuxenutbildning som ger grundskolekompetens. Du läser omvärldskunskap och det du missade. Du som behöver studerar svenska som andraspråk SVA-grund.

Förutsättningar för att bli antagen: Om du kan svenska räcker det med viljan att studera. Du som kommer från ett annat land ska klara av vårt test på A2-nivå, testet motsvarar SFI-D.

Folkhögskolan erbjuder dig en fantastisk möjlighet att lära dig svenska snabbt. Du är på skolan varje dag och är omgiven av svenska och svenskar, vilket tillsammans med våra dagliga lektioner i svenska är en engagerande, motiverande och effektiv kombination när du vill lära dig svenska och komma närmare yrkesstudier, högskola, universitet och jobb. 

Innan du börjar på Dalslands Folkhögskola gör vi en utvärdering av din nuvarande svensknivå, så du kan börja på rätt kurs i svenska. Vi använder mångsidiga undervisningsmedel; drama, musik, texter, hörövningar, filmer och samtal. Vi gör även utflykter. Det som du behöver och din individuella inlärningsplan står i fokus. Vi gör allt vi kan för att dina språkkunskaper utvecklar sig snabbt och förväntar samma engagemang av dig.

Under dina studier kan du även läsa andra folkhögskolämnen. Vi koncentrerar oss på att ge dig en djupgående inblick i kultur och samhälle.


Förutsättningar för att bli antagen: Klara av vårt test motsvarande SVA-grund.

Du kan också få möjligheten att göra projektarbeten, t.ex. om ett intresseområde du vill studera närmare eller så väljer du mellan uppgifter och ämnen som finns presenterade. Vi kommer även att jobba med delar inom området personlig utveckling, arbeta med studieteknik, göra studieresor, m.m.

Behörighet och studietakt

Studier på Allmän kurs ger behörigheter till vidare högskolestudier. Studietakten hos oss kan variera och är beroende av dina tidigare kunskaper.

Körkortsteori

Körkortsteori i samarbete med en körskola erbjuds som tillval kvällstid (under förutsättningen att tillräckligt intresse finns för det).

Fakta

Kurstyp
Allmän kurs

Kurslängd
1-3 år med start i augusti varje år

CSN
Allmän kurs är en studiemedelsberättigad kurs på gymnasial eller grundnivå

Terminsavgift
I avgiften ingår förmiddagsfika alla dagar hela terminen
1400 kronor/termin för internatboende
1700 kronor/termin för externatare

Sista ansökningsdag
15 maj

Ansökan

Det finns inga lediga platser kvar för hösten 2020, men kontakta oss gärna om du har frågor om kursen. Välkommen att ansöka igen under nästa antagningsomgång!

Senast uppdaterad: 2020-09-09 16:13