Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Etableringskurs

Folkhögskoledeltagare i ett klassrum som läser.

Etableringskursen riktar sig till dig som är ny i Sverige. Kursen ökar dina chanser att klara av vidare studier eller att få ett arbete.

Heltid, sex månader, Trollhättan

Ansökan

Är du intresserad av att gå kursen? Kontakta din arbetsförmedlare.

Kursbeskrivning

Under kursen övar vi på det svenska språket. Du kommer också att få lära dig mer om det svenska samhället. Vi åker till exempel på studiebesök varje vecka. Då besöker vi olika företag och organisationer. Du kommer självklart att få vara med och planera detta.

Utbildningen anpassas efter kursdeltagarnas behov. Om du till exempel varit frisör i ditt tidigare hemland kommer vi att försöka anpassa kursen efter detta.

Undervisningen utgår från folkhögskolans pedagogik. Pedagogiken fokuserar på:

  • Aktivt deltagande
  • Samtal
  • Gemensamt lärande i grupp.

Ett samarbete mellan Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen

Utbildningen är ett samarbete mellan Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen. 

Efter utbildningen

När utbildningen är klar får du ett intyg. Intyget ska kunna ligga till grund för validering för fortsatta studier på folkhögskola eller inom den kommunala vuxenutbildningen. Tillsammans med folkhögskolan upprättar du en plan för hur du ska närma dig ditt första jobb.

 

Antagningskriterier

Arbetsförmedlingen beslutar vilka som ska gå kursen. Personer som inte har gått länge i skolan ska prioriteras. Om du blir anvisad till kursen blir den en del i din etableringsplan. En etableringsplan är olika aktiviteter som ska stödja dig på vägen till arbete.

Kostnader

Utbildningen kostar inget för dig. Om du blir antagen får du ekonomisk etableringsersättning av Arbetsförmedlingen.

Senast uppdaterad: 2020-09-09 10:19