Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Intervju med kursens lärare

Roger Karlsson, som ansvarar för kursen Dalslandsguide på Dalslands folkhögskola.

Vi har ställt några frågor till Roger Karlsson, som undervisar på kursen Dalslandsguide.

– Hur blev du ansvarig för guidekursen?

Jag arbetade som lärare på Utsikten (en gymnasieskola i Dals-Ed som bland annat ordnar utbildningar inom turism). Genom projektet Gränslös Naturturism hade man upptäckt att det fanns ett behov av guider. Jag fick en förfrågan om att skriva en kursplan för en ny guidekurs. Det slutade med att jag även höll i själva kursen. Vi hade femton kursdeltagare och guidade upp sommaren 2018.

Ett antal av oss som hade gått kursen startade Dalslands Guideförening under hösten 2018.

– Hur ser kursupplägget ut?

– En stor del av kursen består av ortskännedom och landskapskunskap. Man ska känna till landskapet från norr till söder. Under kursen besöker vi nästan alla kommuner i Dalsland och upptäcker deras sevärdheter.

Vi läser även allmän guidekunskap. En rolig detalj i sammanhanget är att Eva Erlandsson, vars kurslitteratur vi använde, anmälde sig till den första kursen. Hon hade givetvis gedigna guidekunskaper men ville lära sig mer om Dalsland.

Det är svårt att få med allt under de tio helgerna som vi har tillgängliga. Ganska mycket blir även eget arbete. Deltagarna tar fram ett eget basmaterial som kan användas när de själva ska ut och guida.

– Vad tycker du är det bästa med guidekursen?

– Att människor från olika bakgrunder som känner ett engagemang för Dalsland samlas. Vi har haft en spridning på kursdeltagarna både ålders- och erfarenhetsmässigt. Många är väldigt kunniga inom vitt skilda områden. Det här har lett till intressanta infallsvinklar, perspektiv och idéer när vi pratar om såväl guidning som landskapet. Ibland är diskussionerna under kafferasterna lika givande som själva lektionerna, säger Roger och skrattar.

– Vem passar kursen för?

– Våra tidigare kursdeltagare har som sagt kommit från väldigt olika bakgrunder, vilket har varit väldigt positivt. Det viktigaste är egentligen att man brinner för Dalsland. Att man vill lära sig mer om och förmedla något om landskapet. Om man tycker att Dalsland är en pärla som fler borde få chansen att upptäcka så är det här en väldigt bra kurs.

Prins Eugen sa att Dalsland är ett Sverige i miniatyr och det stämmer verkligen. Det finns vitt skilda landskapstyper i Dalsland.

– Har du någon egen Dalslandspärla att rekommendera?

– Jag kommer från Ärtemark och tycker att landskapet runt Ärtingen är oerhört vackert. Men man får inte heller missa Sörknatten. Det är en helt otrolig utsiktsplats!

Senast uppdaterad: 2022-01-31 14:02