Allmän kurs HögskoleVux för samhällsbärande yrken

Allmän kurs HögskoleVux Samhällsbärande yrken riktar sig till dig som behöver komplettera dina tidigare studier på gymnasienivå och som är intresserad av att bli till exempel polis, socionom eller jurist. Förutom att läsa gymnasiala ämnen går du en högskolekurs som förbereder dig för att klara en universitetsutbildning till ett samhällsbärande yrke. Efter studierna har du möjlighet att söka en garantiplats på några av Högskolan Västs utbildningar.
Helfart, 1 år, Färgelanda, start 21 augusti 2023
Ansökan
Ansökan inför höstterminen 2023 är nu stängd. Varmt välkommen att söka igen nästa antagningsomgång.
Om Allmän kurs HögskoleVux Samhällsbärande yrken
Våra HögskoleVux-inriktningar passar dig som är i slutet av dina gymnasiestudier. Fyra dagar i veckan kompletterar du dina behörigheter på Dalslands folkhögskola i Färgelanda. Schemat anpassas efter de ämnen som du behöver. En dag i veckan läser du Introduktion till högskolestudier (15 högskolepoäng), med en inriktning mot samhällsbärande yrken. Denna veckodag varvas undervisning på Campus Dalsland i Bäckefors med att du får stöttning kring olika fördjupningsuppgifter på Dalslands folkhögskola.
Om studier på Dalslands folkhögskola
Att studera på folkhögskola skiljer sig en del från andra studieformer. Förutom formell utbildning är också bildning i centrum – att få möjlighet att utvecklas som människa och lära sig saker som man har glädje av resten av livet.
Samarbete med andra, diskussioner och grupparbeten är viktiga inslag i utbildningen. Det är tillsammans med andra, när vi diskuterar, lyssnar och delar med oss av oss själva, som vi kan komma till nya insikter. Friluftsdagar, kulturupplevelser, temadagar och studieresor utgöra också en del av studierna.
Här på skolan lägger vi stor vikt vid förmågan att samarbeta vilket gör att du kommer att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Eftersom grupperna är små och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få stöttning i skolarbetet, både av lärarna och dina studiekamrater. Genom att läsa på högskolenivå samtidigt som du gör klart dina behörigheter är målet att du efter kursen ska känna dig trygg med övergången till högre studier.
Om kursen Introduktion till högskolestudier (15hp)
Kursen ges av Högskolan Väst i samverkan med Campus Dalsland och polismyndigheten i Fyrbodal. Du får 15 högskolepoäng efter att ha läst kursen med godkänt resultat.
Inriktningen mot samhällsbärande yrken kommer att lägga särskild vikt vid:
- Etik och moral
- Källkritik
- Genusperspektiv
- Rättssäkerhet
- Självkännedom
Ovanstående områden är viktiga för att du ska få förståelse för vad det innebär att utbilda sig för att jobba och verka inom samhällsbärande yrken. Utöver det kommer du även fokusera på ämnen som perspektivtagande, läsa, skriva, granska, diskutera, reflektera, analysera, studieteknik och vetenskapligt förhållningssätt.
Under utbildningen kommer du att få fördjupade föreläsningar av yrkesverksamma inom polis eller andra relevanta yrken. Sammantaget kommer det att ge dig goda förutsättningar att klara att studera på en framtida högskoleutbildning.
Campus Dalslands programblad om kursen
Läs mer om kursen på Campus Dalslands hemsida
Möjlighet att söka garantiplats på Högskolan Väst efter utbildningen
När du klarat utbildningen har du bland annat, till direkt påföljande läsår, möjlighet att söka en garantiplats vid någon av följande utbildningar på Högskolan Väst:
- Programmet för socialpsykiatrisk vård
- Förskollärarprogrammet
- Grundlärarprogrammet förskoleklass, 1-3
- Personalvetarprogrammet
- Systemvetarprogrammet
- Internationella programmet för politik och ekonomi
- Lantmätarprogrammet
Fler utbildningar där du kan söka en garantiplats kan tillkomma. Obs! Det finns ett begränsat antal garantiplatser på varje program.
Observera även att du inte kan söka en garantiplats till polisutbildningen, då denna har ett helt annat antagningssystem.
Ansökan
Ansökan inför höstterminen 2023 är nu stängd. Varmt välkommen att söka igen nästa antagningsomgång.
Förkunskapskrav och antagningsvillkor
Tidigare studier på folkhögskola, gymnasium eller motsvarande skolform. Vi tillämpar individuell bedömning. Vi kan också i vissa fall tillgodoräkna tidigare arbetslivserfarenhet.
Kontakta gärna vår studie- och yrkesvägledare Katarina Johansson på katarina.me.johansson@vgregion.se om du är osäker på om kursen passar för dig.
Hur ansöker jag till kurser i Färgelanda?
Ansökningsknapparna skickar dig vidare till SchoolSoft där du kan skapa ett konto/logga in och söka kursen du vill gå. Du kommer att behöva bifoga dina betyg (betyget kan kompletteras senare om du fortfarande studerar).
Kom ihåg dina användaruppgifter i SchoolSoft så att du kan gå tillbaka och tacka ja eller nej om du blir antagen till en av våra utbildningar.
Kontakt
Du är varmt välkommen att kontakta oss med frågor om kursen.
Mejl: dalslands.folkhogskola@vgregion.se
Serviceavgift Färgelanda
1 700 kronor/termin
Detta ingår: Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring och visst studiematerial. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och skrivmaterial.
CSN gymnasial nivå
Kursen är berättigad till studiemedel på gymnasial nivå från och med hösten det år som du fyller 20 år.