Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs i Trollhättan

Studier på folkhögskola kännetecknas av frihet och frivillighet. Du har en stor frihet att själv bestämma takt och innehåll. Och det är du som ska vilja studera – du söker dig hit frivilligt! På folkhögskolan planerar du din studietid och lägger upp din egen studieplan.

Svenska för dyslektiker

Du som har läs- och skrivsvårigheter har möjlighet att välja vårt speciella program på allmän linje. Det upptar 16 lektioner per vecka och ämnet svenska används här på ett nytt och stimulerande sätt, med spel och övningar anpassade till just dig som har dyslexi. Om du studerar heltid väljer du utöver dessa 16 lektioner till andra kurser som finns på skolan.

Basgrupp

Om du inte riktigt når upp till nödvändiga kunskaper i svenska för att kunna studera svenska, samhällskunskap, naturkunskap och engelska på gymnasial nivå, så har du möjlighet att göra det på grundläggande nivå först. Det kan vara ett bra sätt att förbereda dig för studier på en högre nivå. För att du ska klara av studierna bör du dock ha klarat SFI D eller motsvarande.

Tema - Allmänbildning

Under en halvdag varje vecka deltar alla studerande på skolan i olika teman. Dessa temastudier utvecklas genom samarbete mellan lärare och deltagare. Syftet med temastudier är att hitta nya kunskapsfält, helt frigjorda från vanliga ämnesstrukturer, där vi kan skapa och pröva nya tankeområden och färdigheter. Vi ägnar oss bland annat åt kulturvandringar, heminredning, snickeri, IT med mera. Du väljer nytt tema var tredje - fjärde vecka och har då fyra eller fem olika teman att välja bland.

Vilka kurser ska du välja?

Vilka kurser du väljer beror på dig, dina mål och dina tidigare studieresultat. Du bygger alltså ditt eget schema och det skall omfatta minst 30 lektioner/vecka.

Målet med studierna

Målet med studierna kan vara att förbättra din allmänbildning och/eller ditt självförtroende. Det kan också vara att förbättra dina chanser att få ett arbete. Om du har ambitionen att söka till högskola eller universitet efter studierna på folkhögskola behöver du uppnå grundläggande behörighet för högskolestudier. Vilka kurser som ingår i den grundläggande behörigheten framgår nedan. Ibland måste du också ha andra behörigheter för att komma in på önskad utbildning. Därför är det viktigt att du redan från början tar reda på vad som krävs.

Grundläggande behörighet till högskola/universitet

Svenska 1, 2 och 3 alt. Svenska2 1, 2 och 3
Matematik 1a, b, eller c
Samhällskunskap 1a1
Engelska 5 och 6
Naturkunskap 1a1
Religionskunskap 1
Historia 1a1

Grundläggande behörighet till yrkeshögskola

Svenska 1 alt. Svenska2 1
Matematik 1a, b, eller c
Samhällskunskap 1a1
Engelska 5
Naturkunskap 1a1
Religionskunskap 1
Historia 1a1

För grundläggande behörighet krävs också tre år på gymnasienivå. Du får då räkna in eventuella tidigare studier i de tre åren, om vi bedömer att de varit på gymnasial nivå.

Utöver kurserna ovan kan du hos oss också välja psykologi, friskvård och hälsa, samhällskunskap/historia 2, dans, musik eller hantverk. Vi erbjuder också matematik 2 samt naturkunskap 2 om du behöver det för vidare studier.

Under veckan finns också ett stort antal studiepass som du kan välja mellan. De är lärarledda men du har friheten att själv välja vad du vill jobba med.

Klicka här för att söka

 

Intresseanmälan

Senast uppdaterad: 2018-12-13 14:16