Allmän kurs

Allmän kurs är ett alternativ till annan vuxenutbildning. Du läser in gymnasiet med en planering som bygger på vad du har med dig av studier och erfarenhet. Genom att läsa om aktuella händelser i samhället får du kunskaper motsvarande gymnasiet och lite till. Många läser bara ett år, men för att du ska kunna komma som du är och gå vart du vill kanske du behöver kombinera ett par av kurserna under 2-3 år.

April 2019 planerar vi en Europaresa

Redan i början av läsåret i september börjar vi planera för vårt stora Europaäventyr. Alla studerande på Allmän kurs kommer att erbjudas möjligheten att följa med på en studieresa ut i Europa. Syftet är att välja en plats som illustrerar våra studier av aktuella händelser, såsom politiska skeenden som vi anar och vill veta mer om. Vi beslutar i början av hösten och reser i en vecka på våren 2019.
Det kommer att kosta pengar men tillsammans ska vi jobba för att alla ska ha råd att följa med.

 

Behörighetsintyg och omdömen ger framtidsutsikter
Du får ett behörighetsintyg som ger dig möjligheter att söka in på yrkeshögskola, högskola och universitet. Vi ger inte betyg över vad du har presterat, vi har väldigt sällan prov utan du får ett omdöme om dina framtida studieförutsättningar. Vi värderar inte din historia utan fokuserar på din framtid. Ett bra omdöme ger goda chanser att komma in på olika högskolor.

 

Välj den allmän kurs som passar dig:

Du kan gå Allmän kurs på olika sätt beroende på förkunskaper och ditt mål med studierna. Vad du än väljer så är du en del av folkhögskolans gemenskap med aktiviteter som förmiddagsfika varje dag.

 • Allmän kurs Fokus. Kursen för alla som vill studera på folkhögskola, och kanske bo på skolans internat. Utöver studierna på gymnasie­nivå får du vara med om film, musik, kanske teater, upplevelser i skog och mark, resor och äventyr som vi skapar tillsammans.
  Förutsättningar för att bli antagen: Lust, motivation och kunskaper motsvarande den 9-åriga grundskolan. Du som kommer från ett annat land ska ha svenska motsvarande SVA-grund.
   
 • Allmän kurs Omstart. Ett basår för den som behöver en bra start för att kunna ta nästa steg. Det är en vuxenutbildning som ger grundskolekompetens. Du läser omvärldskunskap och det du missade. Du som behöver studerar svenska som andraspråk SVA-grund (SFI-D).
  Förutsättningar för att bli antagen: Om du kan svenska räcker det med viljan att studera. Du som kommer från ett annat land ska klara av vårt test på A2-nivå, testet motsvarar SFI-C.

 • Allmän kurs Svenska.
  Folkhögskolan erbjuder dig en fantastisk möjlighet att lära dig svenska snabbt. Du är på skolan varje dag och är omgiven av svenska och svenskar, vilket tillsammans med våra dagliga lektioner i svenska är en engagerande, motiverande och effektiv kombination när du vill lära dig svenska och komma närmare yrkesstudier, högskola, universitet och jobb. 

  Innan du börjar Allmän kurs Svenska på Dalslands Folkhögskola gör vi en liten utvärdering av din nuvarande svensknivå, så du kan börja på rätt kurs i svenska. Vi använder mångsidiga undervisningsmedel; drama, musik, texter, hörövningar, filmer och samtal. Vi gör även utflykter. Det som du behöver och din individuella inlärningsplan står i fokus. Vi gör allt vi kan för att dina språkkunskaper utvecklar sig snabbt och förväntar samma engagemang av dig.

  Under dina studier kan du även läsa andra folkhögskolämnen. Vi koncentrerar oss på att ge dig en djupgående inblick i kultur och samhälle.

  Vi erbjuder undervisning inom kurserna Svenska som andraspråk 1 och Svenska 2 och 3 som du läser tillsammans med övriga deltagare.
  Förutsättningar för att bli antagen: Klara av vårt test motsvarande SVA-grund (SFI-D).

 • Allmän kurs Yrke. En del av Allmän kurs, ett steg mot behörighet med yrkeskunskaper för att arbeta inom vård, omsorg och skola. Ett bra integrationsperspektiv samt värdegrund och regler inom offentlig förvaltning. Du kan få jobb som exempelvis elev- eller IT-assistent och språkstödjare inom skola eller omsorg, med mera.
  Förutsättningar för att bli antagen: Mognad, lämplighet och gärna Allmän kurs Integration. Du som inte har svenska som modersmål ska klara av vårt språktest SVA-grund.

Du kan också få möjligheten att göra projektarbeten, t.ex. om ett intresseområde du vill studera närmare eller så väljer du mellan uppgifter och ämnen som finns presenterade. Vi kommer även att jobba med delar inom området personlig utveckling, arbeta med studieteknik, göra studieresor, m.m.

Behörighet och studietakt

Studier på Allmän kurs ger behörigheter till vidare högskolestudier. Studietakten hos oss kan variera och är beroende av dina tidigare kunskaper.

Körkortsteori

Körkortsteori i samarbete med en körskola erbjuds som tillval kvällstid (under förutsättningen att tillräckligt intresse finns för det).

Fakta

Kurstyp
Allmän kurs

Kurslängd
1-3 år med start i augusti varje år

CSN
Allmän kurs är en studiemedelsberättigad kurs på gymnasial eller grundnivå

Terminsavgift
I avgiften ingår förmiddagsfika alla dagar hela terminen
1200 kronor/termin för internatboende
1500 kronor/termin för externatare

Sista ansökningsdag
31 maj / fortlöpande

Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2017-12-12 11:19